Creatieve Industrie

Luxe, lust of last?

Over tijd, aandacht en de herwaardering van zintuiglijke ervaringen.
dinsdag 4 dec 2018, 20.00
di 4 dec 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Milieuvervuiling en sociale ongelijkheid nemen sterk toe, waardoor gangbare opvattingen over exclusief materiaalgebruik en schaarse grondstoffen problematisch worden. Het is al niet meer cool om de wereld over te vliegen om een orang oetan te knuffelen. Wat is ambachtelijk vakmanschap nog waard als robots perfecte producten afleveren? En wat is authentiek in een wereld virtual reality van smart materials? Kortom, wanneer wordt luxe van lust tot een last? Een programma over tijd, aandacht en de herwaardering van privacy en zintuiglijke ervaringen.

Golden Joinery is een initiatief van het collectief Painted Series (modeontwerper Saskia van Drimmelen en theatermaakster Margreet Sweerts). Met workshops kan iedereen leren om zelf kleding kan repareren. Door te kiezen door een speciale gouden draad wordt de beschadigde kleding opgewaardeerd tot een uniek luxe-item. Met tijd en aandacht biedt Golden Joinery de mogelijkheid om persoonlijke en exclusieve kleding te maken. De merkloze mode-items van Golden Joinery zijn een statement van tegen deze merkenmonopolie en de daarbij horende overconsumptie en verspilling. Bovendien wordt met workshops en bijeenkomsten nieuwe sociale contacten opgebouwd. Golden Joinery is mogelijk gemaakt dankzij Stichting DOEN, the Art of Impact en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Merle Bergers studeerde dit jaar af aan de Design Academy Eindhoven met twee poëtische projecten die een fijnbesnaarde materiaalbehandeling koppelen aan bijzondere sensorische ervaring. What’s in a tear is een ring die echt is gemaakt van een gestolde traan. In het traanvocht zitten mineralen als magnesium, calcium en potassium die eenmaal verhit een glanzende glazuurlaag vormen op aardewerk. Een druppelvormig wit steentje in een gouden ring glinstert dus echt een van je eigen tranen. Lingua Planta is gebaseerd sterke plantenextracten die via een geurmist worden verspreid met een prachtige aardewerk kelk. De communicatie die planten verzenden met hun geur kan zo op een intensieve manier worden ervaren.

Steinbeisser is een gastronomisch concept bedacht en geregisseerd door Martin Kullik. Internationaal vooraanstaande topchefs bedenken gerechten bij de creatieve eetattributen van internationale ontwerpers, edelsmeden en kunstenaars. Denk aan een spekglad bord dat oogt als een vierkante oesterschep of een lepel met stompe spijkers in de kom, zodat je gedwongen wordt om langzaam en mindfull te eten – ‘steinbeisser’ is de Duitse vertaling voor steenbijter. De lancering van een nieuwe collectie gaat telkens gepaard met exclusieve diners op wisselende, internationale locaties, waarbij de eetattributen ter plekke kunnen worden gekocht. De intieme ervaring van gelijkgestemden draagt bij aan de culinaire ervaring.

Merel Bem is kunst- en fotocriticus van onder meer de Volkskrant. Speciaal voor ‘Luxe – lust of last?’ bezocht ze expositie ‘Generation Wealth’ van fotografe Lauren Greenfield in het Fotomuseum in Den Haag. Aan de hand van deze hyperrealistische foto’s van hedendaagse weelde en overdaad beschouwt ze de verbeelding van luxe in kunst en fotografie. Bem heeft de eigen blog The Aubergine Coat. Daarnaast publiceerde ze het boek ‘Doorkijken’ (De Bezige Bij) waarin ze de relatie tussen kunst en het alledaagse leven beschrijft en is ze co-auteur van ‘Dit boek gaat niet over mode: de kracht van kleren’ (Atlas Contact) over hoe mode communiceert door herinneringen die het oproept, het ontzag dat het inboezemt of het zelfvertrouwen dat het geeft. Merel Bem studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en New York University.

De allround mediaprofessional Sidney Vollmer is auteur van On/Off. Op zoek naar balans in digitale tijden, een boek dat de grenzen van ons online gedrag verkent. Ook is hij betrokken bij de lancering van Meetblock, een smaakvol ontworpen doos waarin zes smartphones kunnen worden bewaard. De afgeschermde wand voorkomt dat de telefoons verbinding maken met een netwerk, zodat een etentje of verjaardag niet wordt verstoord door hinderlijke bliepjes of lichtjes. Ook publiceerde Vollmer de podcast Digitalisme waarin makers, gebruikers en beschouwers van digitale media de rol van het alomtegenwoordig internet verkennen. Overigens is Vollmer geen tegenstander van internet, smartphones en sociale media. Wel houdt hij een vurig pleidooi voor een meer bewust gebruik ervan.

Deze avond is onderdeel van de expositie LUXE? Veranderende Verlangens in designmuseum Cube in Kerkrade.

De expositie LUXE? Veranderende Verlangens onderzoekt wat luxe was en is – en ook wat het zou kunnen of misschien zelfs zou moeten zijn. Aan de hand van tachtig maakt curator Jeroen Junte een verkenning van de luxe van de toekomst. De verrassende objecten stellen bezoekers voor prikkelende vragen, lastige dilemma’s en persoonlijke afwegingen omtrent het moderne genieten. Nog tot 19 april 2019 in designmuseum Cube in Kerkrade.

dinsdag 4 dec 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 67 mensen waren aanwezig