Creatieve Industrie

‘Love Child’ door Mascha Jansen

Beeldverhalen over (onvervulde) kinderwensen en modern ouderschap.
vrijdag 2 feb 2018, 12.00
vr 2 feb 2018, 12.00
Café

Het leven lijkt steeds maakbaarder. Toch lukt het niet altijd om het vurig gewenste kind te krijgen. Mascha Jansen, een Amsterdamse fotograaf die zelf een onvervulde kinderwens heeft, volgde twee jaar lang singles en homoseksuele stellen. Met haar expositie en fotoboek 'Love Child' maakt ze zichtbaar hoeveel stappen mensen soms zetten om hun droom uit te laten komen. De uitkomst blijft ondanks alles ongewis. In hoeverre is dit gedeelte van het leven echt maakbaar? En hoe ziet het gezin van de toekomst eruit?

Fotograaf Mascha Jansen zag dat niet-traditioneel ouderschap nog steeds omgeven is met taboes. Het aantal alleenstaanden neemt toe en ook het aantal mannen en vrouwen met een onvervulde kinderwens. Alleenstaanden en homoseksuele koppels zoeken nu eerder naar alternatieve oplossingen om toch vader of moeder te worden. Wensouders vinden elkaar via speeddates, oproepen, bemiddelingsbureaus en contactadvertenties.

Het fotoboek bestaat uiteindelijk uit drie beeldverhaallijnen; poëtische zwart wit foto’s van gestolen kinderen, foto’s van wensouders die zij volgde in hun zoektocht en een grote serie portretten van donorkinderen, donoren, ongewenst kinderloze mannen en vrouwen, wensouders en moderne gezinnen. In het boek staat een voorwoord van Arnon Grunberg en bijdragen van psychiater Dirk de Wachter en filosoof Marleen Moors. 

De expositie is t/m eind februari te zien in het café van Pakhuis de Zwijger.

Het boek en de expositie zijn mede mogelijk gemaakt door steun van: Center for Reproductive Medicine (AMC), FotolabKiekie, Meer Dan Gewenst, Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Faasen Grijmans, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).