Creatieve Industrie

Lois Cohen

Over de esthetiek van extravaganza, vrouwelijke iconen en absurdisme in fotografie.
donderdag 7 jun 2018, 20.00
do 7 jun 2018, 20.00
Studio

De jonge Amsterdamse fotograaf Lois Cohen (1991) combineert graag tegenstrijdige elementen en rukt dingen uit de context om ze in een hele andere te plaatsen. Haar contrastrijke werk is gewild in de culturele sector, zo deed ze opdrachten voor o.a. het platenlabel Top Notch en magazines zoals 'Indie Magazine' en 'Glamcult'. Ook in haar autonome werk zoekt ze contrast op. Zo is het doorlopende project 'Local Angels' een ode aan excentriekelingen en brengt ze met 'Metamorphosis' vrouwelijke archetypen in beeld. Hoe speelt ze met gender, huidskleur en lichaamsbouw? En waar komt haar inspiratie vandaan?

Wie aan Amsterdam denkt, denkt aan contrasten. Van de man die in zijn ondergoed door de Reguliersdwarsstraat rijdt, tot de vrouw die het woord van God verspreidt voor het Centraal Station. Deze uitbundige types legt Lois Cohen vast. Samen met Indiana Roma Voss, haar vaste samenwerkingspartner, maakte ze bijvoorbeeld de reeks ‘Local Angels’ waarin ze een bende extravagante modellen op kleurrijke wijze portretteerden.

Metamorphosis

© Lois Cohen

Momenteel is ze bezig met haar afstudeerproject ‘Metamorphosis’. In de reeks pakt ze twaalf vrouwelijke iconen uit religie tot popcultuur en reconstrueert deze tot nieuwe beelden van hedendaagse, krachtige vrouwen. Het idee is dat de huidige generatie jongeren zich zo beter met deze iconen kan identificeren. In februari 2018 publiceerde ‘Vogue Italia’ de beeldserie al, resulterend in reacties van vrouwen over de hele wereld.

De serie speelt met stereotypes, herinterpreteert het klassieke schoonheidsideaal en reflecteert op de hedendaagse representatie van vrouwen die vaak gebaseerd is op achterhaalde en verouderde ideeën.

Lois Cohen

Als tiener begon de Amsterdamse Lois Cohen met een eenvoudige digitale pocketcamera, waarmee ze zichzelf en haar vriendinnen vastlegde. Vanaf daar nam haar vaak uitgesproken werk organisch een vlucht. Zo publiceerde ze o.a. in ‘Het Parool’ en ‘NRC’, fotografeerde ze voor modetijdschriften zoals ‘Indie magazine’ en ‘ODDA Magazine’, deed ze opdrachten voor Top Notch en was haar werk te zien in tijdschriften en online platforms zoals ‘i-D’, het is ‘Nice That’ en & ‘C Magazine’. Onlangs maakte ze haar eerste twee campagnes voor Nederland Leest, in opdracht van KesselsKramer en de SS18-campagne voor het Nederlandse grootste high-end warenhuis ‘De Bijenkorf’. Tegelijkertijd werkte ze aan persoonlijke projecten, zoals ‘Local Angels’ (een ode aan excentriciteit) in samenwerking met Indiana Roma Voss. In juni studeert Lois af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

donderdag 7 jun 2018, 20.00
Studio
Deze 60 mensen waren aanwezig