De Stad

Living Mobility

Steden laten groeien: hoe doen we dat duurzaam en met behoud van mobiliteit voor inwoners?
Toegang vanaf € 115
dinsdag 16 apr, 10.00
di 16 apr, 10.00
Pakhuis de Zwijger
Reageer

Pakhuis de Zwijger organiseert samen met Ananda Groag en Rebel Group het congres Living Mobility, waarin we mobiliteit, klimaat en gebiedsontwikkeling met elkaar verbinden. We geven antwoord op dé vraag van het komende decennium: hoe realiseren we de enorme groei van onze steden, op een gezonde en duurzame manier, en blijven we mobiel binnen die stad? Op Living Mobility geven toonaangevende key note speakers hun visie, bespreken we inspirerende cases uit binnen- en buitenland, én zijn er natuurlijk workshops voor de overdracht van concrete tools. Bouw met ons mee op Living Mobility.

Een oplossing op alle vlakken: denk mee met Living Mobility
Dit is waarover Living Mobility met u wil denken. Een vraag op verschillende vlakken, vereist een oplossing op alle vlakken. Om de bevolkingsgroei in de grote steden aan te kunnen, moeten er voor 2030 één miljoen nieuwe woningen bijkomen. Ter illustratie; dat is grofweg twee keer het huidig aantal woningen in Amsterdam. Mobiliteit speelt een belangrijke rol in deze opgave en simpelweg uitbreiden van spoor en weg is niet langer voldoende effectief en efficiënt. Heel praktisch: zonder slimmer gebruik van bestaande mogelijkheden, zonder nieuwe oplossingen, of mobiliteitsconcepten, kunnen al die woningen niet eens worden gerealiseerd en blijven de klimaatdoelen buiten bereik. Er is een andere manier van plannen nodig. Gebiedsontwikkeling biedt bij uitstek de ruimte om met een frisse blik naar de toekomst te kijken, integraal, innovatief en inclusief.

Doe en denk mee op 16 april
Living Mobility is een congres waarbij mobiliteit en gebiedsontwikkeling met elkaar verbonden worden en dat op lokaal, landelijk én internationaal niveau inspiratie én concrete handvatten biedt (stedenbouwkundig, verkeerskundig, bekostiging, besluitvormend). Bouwen en bewegen; mobiliteit, niet als onderwerp op zichzelf, maar als pijler van een gezonde stad en geoliede stad. Een congres waarbij we gaan verkennen hoe mobiliteit in de toekomst onderdeel wordt van wonen. Van visie tot praktische aanpak in de ontwikkeling én initiatie van totaalconcepten, van organisatie tot de exploitatie en implementatie.

Programma

 • Tijdens de plenaire dagopening (10.30 – 12.00 uur) neemt Daan Zandbelt ons mee in zijn visie op de ruimtelijke inrichting van Nederland. Vervolgens bespreken we in een panel wat er speelt als we mobiliteit en (stedelijke) ontwikkeling in één adem noemen. Mobility Museum 2050 zal iets vertellen over hun expositie en we sluiten af met een panelgesprek over wat er in de wereld gebeurt op het gebied van mobiliteit en gebiedsontwikkeling.
  Met Daan Zandbelt, Lennert Middelkoop, Carolien Gehrels, Edvard van Luijn, Robin Berg, Christel Mourik, Martijn Gerritsen, Rebecca Karbaumer, Marianely Patlán en Liam King.
 • In de eerste break-out ronde (13.00 – 14.00 uur) zijn er vier programma’s waaruit kan worden gekozen. Bij Inspiration cases area development komen verhalen aan bod uit Vauban, Utrecht en Amsterdam. In de Stedenbouw workshop: hoe richt je een stad in? kan je in een ontwerp-werksessie een bestaand stationsgebied (her)ontwerpen. Bij de Leidraad gebiedsontwikkeling en smart mobility gaan we aan de hand van drie actuele gebiedsontwikkelingen op zoek naar de belangrijkste lessen voor integratie van mobiliteit in gebiedsontwikkeling. Bij het debat Hoe komen we gezamenlijk verder? Relatietherapie voor publiek en privaat – overheid en markt gaan we in een pittig gesprek op zoek naar verwachtingen van overheid en markt.
  Met Hans-Jörg Schwander, Niel Glas, Jan Straub,  Steven Puylaert, Daan Zandbelt, Ewoud Dekker, Mark Verbeet, Syb Tjepkema, Wouter Beelen, Eveline Kockx, Michiel van Kruiningen, Christel Mourik, Wilco van de Ban, Patrick van der Klooster en Bas Verstijnen.
 • In de tweede break-out ronde (14.05 – 14.30 uur) kan worden gekozen uit drie verschillende programma’s. In de eerste Mini Masterclass: State of smart & shared mobility kijken we wat nieuwe mobiliteit ons kan bieden. De tweede Mini Masterclass: (Tender)proces grondontwikkeling gaat in op het aanbesteden van bouwprojecten. Hoe werkt dit en welke rol speelt mobiliteit? In de Fishbowl sessie: data als essentiële bouwsteen voor een regie rol gaan we in op de rol van data voor beleidsmakers.
  Met Angelo Meuleman, Lizann Tjon, Eric Thelen, Mark Moolhuizen en Ruben Polderman.
 • Tijdens de derde break-out ronde (15.00 – 16.00 uur) zijn er drie programma’s waar uit kan worden gekozen. Bij Mobility infrastructure in public space kijken we naar hoe we moeten omgaan met publieke ruimte bij nieuwe ontwikkelingen, en de rol van mobiliteit hierin. In Build it and they will come? bespreken we hoe we kunnen zorgen dat bewoners in nieuwe gebieden minder afhankelijk worden van autobezit. Tot slot vindt er een Debat plaats: Omgaan met schaarse parkeerruimte.
  Met Philippe Crist, Caroline Cerfontaine, Joren van Dijk, Luca Bertolini, Maarten Jan Hoekstra, Jara Israels, Giuliano Mingardo, Marco van Burgsteden, Martien Das en Saskia Kluit.
 • Tijdens de plenaire dagafsluiting (16.20 – 17.00 uur) gaan we in op het perspectief van aanbieders: wat is er nodig om nieuwe mobiliteitsvormen in gebiedsontwikkeling op te schalen? We sluiten af met een millennial perspectief op wonen en mobiliteit van de toekomst.
  Met Fleur Schraven, Sandro van de Looij, Karina Tiekstra, Jan Verberne, Dylan Ahern, Ewoud Dekker en Gershwin Bonevacia. 

 

Voor meer informatie over de sprekers en alle programmaonderdelen verwijzen we u graag naar: www.living-mobility.com.

Partners Living Mobility

Toegang vanaf € 115
dinsdag 16 apr, 10.00
Pakhuis de Zwijger