Creatieve Industrie

Limitloos

Waarom binnen je comfort zone blijven als daarbuiten veel meer te beleven valt? Met Jaffa Jaffa, Reborn, CAN YOU SEE ME en DichtBij.
dinsdag 17 jan 2017, 20.00
di 17 jan 2017, 20.00
Studio
Reageer

Pakhuis De Zwijger’s What’s Up? is dé talkshow voor de creatieve industrie en ook deze maand hebben we weer vier toffe sprekers uitgenodigd. Waarom binnen je comfort zone blijven als daarbuiten veel meer te beleven valt? Of moeten we eerst eens beter 'in-de-doos' gaan kijken voordat we meteen 'out-of-the-box' gaan denken? Ditmaal met creatieven die elk op hun eigen manier grenzen opleggen, opzoeken, of juist overschrijden.

Jaffa Jaffa

Filmmaker Marnix Haak zoekt letterlijk zijn grenzen op en besloot een jaar lang ‘fulltime buurman’ te worden. 365 dagen lang, van 1 september 2016 tot 1 september 2017, blijft Marnix uitsluitend in zijn eigen straat, de kilometer-lange Javastraat in Amsterdam-Oost. Tijdens dit ‘gevangenschap’ hoopt hij door het ondernemen van verschillende activiteiten zijn straatgenoten beter te leren kennen. Al zijn belevenissen legt hij vast in dagelijkse vlogs die terug te zien zijn op zijn site Jaffa Jaffa.

 

Reborn

© Pleun van Dijk

© Design Academy Eindhoven | Ronald Smits

Transplantaties, rimpelvullers en neuscorrecties; we zijn hard op weg de mens te perfectioneren en wanneer we in de toekomst kijken lijken de mogelijkheden voor ons lichaam grenzeloos. Pleun van Dijk onderzoekt met haar afstudeerproject Reborn het modulaire lichaam en biedt ons zo een kijkje in een potentieel toekomstscenario. Met haar ‘lichaam cases’ wil Pleun aandacht geven aan het idee dat we ons lichaam steeds meer beschouwen als een samenstelling van vervangbare onderdelen. Waar liggen de grenzen van de mens wanneer we zelf ontwerpers worden van ons eigen lichaam?

DichtBij

Met de interactieve poëzie-app DichtBij verkennen dichter Mark Boog en vormgever John van der Wens de grens tussen poëzie en automatisch gegenereerde data. Tot op heden leverden algoritmes geen literatuur op, maar ‘machineversjes’. DichtBij brengt hier verandering in. De app laat zien dat algoritmes onder regie van een dichter juist wel sterke poëzie kunnen voortbrengen. Daarnaast stelt DichtBij indirect vragen over moderne technologie, privacy en poëzie. Waarom drukte je op de knop? Wat weet je telefoon of je iPad eigenlijk over je? Wat kan poëzie zeggen over het hier en nu?

CAN YOU SEE ME

Hoe ziet de wereld eruit van jongeren die naar Nederland gevlucht zijn om hier noodgedwongen een nieuw leven op te bouwen? In het interactieve fotografieproject CAN YOU SEE ME nemen tien jongvolwassenen die destijds in verschillende azcs woonden, ons mee in hun belevingswereld door middel van verhalen en foto’s gemaakt met zelfgebouwde pinhole cameras. Daarmee gaan ze voorbij aan de toegeschreven identiteit van ‘de vluchteling’ en tonen ze wat zij zelf belangrijk vinden om te delen. Vluchteling zijn is geen identiteit, maar slechts een fase in je leven. Je bent een individu met emoties, ambities, talenten en dromen. CAN YOU SEE ME komt voort uit het community art project Favela Infocus waar Josje Priester (Art of InfluX) in een favela in São Paulo jongeren kennis liet maken met pinhole fotografie. Van 11 januari tot en met 12 februari is CAN YOU SEE ME te zien in de Melkweg Expo.

can you see me

© Mohamed Khallouf – Family

dinsdag 17 jan 2017, 20.00
Studio
Deze 104 mensen waren aanwezig