Creatieve Industrie
Boekpresentatie

‘Ligt het nou aan mij?’

Gebruiksgericht ontwerpen met cabaretier en industrieel ontwerper Jasper van Kuijk en vrienden.
vrijdag 7 jun, 20.00
vr 7 jun, 20.00
IJ Zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

'Ligt het nou aan mij?' Een vraag die we allemaal weleens gesteld hebben terwijl DigiD je wachtwoord blijft weigeren, de televisie lastiger opstart dan de gemiddelde kerncentrale of de kaartautomaat recalcitrant gedrag blijft vertonen... Of is dit gewoon een heel slecht ontwerp? Goed nieuws: het ligt niet aan jou, want het kan beter, veel beter. Deze avond bespreken we hoe je producten, diensten en systemen de gebruiker niet tegen laat werken, maar juist helpen. Ook introduceren we het boek: 'Ligt het nou aan mij?', een bundeling van columns door Jasper van Kuijk.

Jasper van Kuijk

Jasper van Kuijk is columnist voor De Volkskrant. In zijn nieuwste bundel: ‘Ligt het nou aan mij?’, geeft hij inzicht in de verschillende typen ‘design’ die je zoal tegen kunt komen: design als kunst, vormgeving of oplossing. Hij laat zien bij welke stroming gebruiksgericht ontwerpen hoort en wat deze aanpak inhoudt en waar en waarom het vaak grandioos misgaat…

Philippe Remarque, hoofdredacteur van De Volkskrant, reikt deze avond het eerste exemplaar van ‘Ligt het nou aan mij?’ uit.

Een gebruiksvriendelijke GVB-kaartautomaat

Hoe maak je een kaartautomaat waarmee alle reizigers in het Amsterdamse ov – nieuwe en ervaren, internationale en Mokumse – als vanzelf het juiste kaartje of de juiste informatie vinden? Anna Offermans, user experience director bij strategisch interactiebureau Fabrique, laat het zien. Veldonderzoek, gebruikstesten, prototypes, alles komt langs.

Het familiegesprek: Samen nadenken over je (financiële) toekomst.

Gebruiksgericht ontwerpen gaat verder dan producten of gebruiksinterfaces. Servicedesignbureau Muzus ontwierp ‘familiegesprekken’: praatpakketten die je uitnodigen om samen met familieleden na te denken over hoe je je gezamenlijke toekomst ziet. Bijvoorbeeld op financieel vlak of op het gebied van zorgtaken. Muzus-oprichter en directeur Sanne Kistemaker laat zien hoe ze dat deden met nauwe betrokkenheid van de doelgroep.

 

vrijdag 7 jun, 20.00
IJ Zaal
Reserveer
Deze 19 mensen zijn aanwezig