Global Trends

Let’s talk about tech

Slimme technologie als belofte voor een duurzamere wereld en een gezonde stad.
dinsdag 11 dec 2018, 20.00
di 11 dec 2018, 20.00
IJ Zaal

Vanavond schetsen we radicaal nieuwe verhalen die onze samenleving en steden mogelijk vorm kunnen geven met de inzet van slimme technologieën, zoals blockchain en kunstmatige intelligentie.

Elk jaar werken duizenden slimme programmeurs in zogenaamde hackatons met veel enthousiasme aan de grote maatschappelijke uitdagingen van nu. De initiatiefnemers geloven er heilig in dat nieuwe technologieën dé oplossing bieden voor bijvoorbeeld een duurzamer economisch systeem, het tegengaan van de opwarming van de aarde en bijvoorbeeld schoon drinkwater voor iedereen. Critici temperen dit soort profetieën: zo is blockchain volgens hen op dit moment vooral een hype en is de komst van ultra-intelligente machines onwaarschijnlijk. Tijd voor een goed gesprek.

Wat gaan we vanavond doen?

We gaan in op de precieze werking van blockchain, Artificiële Intelligentie en machine learning. Centraal staat de vraag hoe een fundamenteel betere samenleving er uit kan zien met de inzet van deze technologieën. Verwacht op het podium concrete projecten die illustreren hoe maatschappelijke en ecologische problemen worden aangepakt met bijvoorbeeld blockchain.

Daarnaast gaan believers in gesprek met critici. Hoe kunnen we voorkomen dat er pijnlijke ontwerpfouten worden gemaakt? Hoe realistisch zijn de sciencefiction-scenario’s? En is er een mogelijkheid dat de mensheid uiteindelijk door ultra-intelligentie wordt gedomineerd? Welke ruimte heeft de mens om hier invloed op uit te oefenen?

Ook dit jaar wordt een blockchain hackaton georganiseerd in Nederland. Initiafnemer Rutger Zuidam noemt het: “een open innovatieprogramma voor het ontwikkelen van blockchain-prototypes”.

dinsdag 11 dec 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 103 mensen waren aanwezig