Global Trends
Boekpresentatie Sohaila Abdulali

Let’s talk about rape

Auteur van het onlangs verschenen boek 'Waar we over praten als we over verkrachting praten'.
Gratis toegang
woensdag 3 jul, 20.00
wo 3 jul, 20.00
IJ Zaal

Met Sohaila Abdulali, verschillende ervaringsdeskundigen, experts en sleutelfiguren binnen het gesprek over seksueel geweld bespreken we verkrachtingscultuur, de implicaties van #metoo op het gesprek over seksueel geweld en de rol van taal en terminologie binnen het bespreken van verkrachting. Hoe zorgt bijvoorbeeld de uitdrukking ‘boys will be boys’ voor het reproduceren van schadelijke normen en verwachtingen van mannelijkheid? En waarom blijven valse aangiftes een gespreksonderwerp binnen de strijd tegen verkrachting?

‘Ik wil weer een sprankje licht binnenlaten. Oplossingen heb ik niet, maar wel de hoop dat ik in elk geval enig licht kan werpen op de vragen en aannames waar we allemaal mee rondlopen. We moeten over verkrachting praten, en we moeten het erover hebben hóé we over verkrachting praten.’ – Sohaila Abdulali, auteur van ‘Waar we over praten als we over verkrachting praten’

Over de sprekers

Sohaila Abdulali – auteur en ervaringsdeskundige
Sohaila Abdulali werd geboren in Mumbai. Ze studeerde economie en sociologie aan Brandeis University en communicatiewetenschap aan Stanford University. Ze schreef diverse kinderboeken, korte verhalen en twee romans. Eind juni 2019 verschijnt haar non-fictie boek ‘What we talk about when we talk about rape’ bij Atlas Contact. Verhalen van overlevers, internationaal onderzoek en haar eigen ervaring vormen de basis van het boek. Ze onderzoekt hoe we over seksueel misbruik denken, wat we erover zeggen, wat we er níét over zeggen en wat we volgende generaties willen meegeven. Vanuit haar eigen ervaring, haar werk met honderden slachtoffers als het hoofd van een crisiscentrum seksueel geweld in Boston, en drie decennia worstelen met verkrachting als feminist, intellectueel en schrijfster, beantwoordt de Indiase Sohaila Abdulali vanavond onze lastigste vragen over verkrachting.

Tess Milne – presentatrice en ervaringsdeskundige
Tess is onder andere bekend als presentatrice van Willem Wever en de Rekenkamer. Ze hoopt dat ze door haar verhaal te vertellen, kan helpen seksueel geweld uit de taboesfeer te halen. ,,Als iemand tegen je zin in in je is geweest, schaam je je zo erg. Ik voelde me heel schuldig dat ik dit had laten gebeuren. Dat schuldgevoel slaat helemaal nergens op, dat vind ik heel belangrijk om te benadrukken. Wij vrouwen zijn al snel geneigd te denken dat we medeplichtig zijn. Dat is complete bullshit.”

Vera Schüller – netwerkcoördinator Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland
Sinds 2012 kun je als slachtoffer van aanranding of verkrachting 24/7 terecht bij het Centrum voor Seksueel Geweld (CSG). Een team van artsen, verpleegkundigen, psychologen, politie en andere hulpverleners werkt samen om de juiste zorg te bieden na een aanranding of verkrachting. Vera Schüller is netwerkcoördinator bij het CSG.

Amy Mante-Adu – Rutgers Stichting
Amy Mante-Adu is sociaal psycholoog en interventiemedewerker bij Rutgers en houdt zich bezig met thema’s als anticonceptie en seksueel geweld. De Rutgers Stichting zet met name in op het monitoren van seksuele gezondheid (en seksueel geweld). De activiteiten van de Rutgers Stichting zijn gericht op onderzoek, bewustwording en preventie. Onder andere via onderwijsprogramma’s en lesmateriaal zorgen zij ervoor dat jongeren vroeg in hun leven bewust worden van het respecteren- en aangeven van grenzen.

Justine van de Beek – journalist, feminist en activist
Justine van de Beek is overtuigd feminist en als socioloog gespecialiseerd in gender en seksualiteit. Ze is Harlot redacteur bij One World. Ze schreef o.a. artikelen over de nieuwe verkrachtingswet, de centra voor seksueel geweld en #metoo.

Jazie Veldhuyzen – Emancipator
Jazie Veldhuyzen is sociaal ondernemer, activist en duo-raadslid voor Amsterdam BIJ1. In de politiek houdt hij zich o.a. bezig met mannenemancipatie, daklozen, dekolonisatie & antiracisme, kunst & cultuur en ongedocumenteerde mensen. Hij is tevens ambassadeur van Emancipator. Emancipator werkt aan sociale rechtvaardigheid door in te zetten op het veranderen van de positie van en ideeën over mannen en mannelijkheid. “Het patriarchaat onderdrukt zowel vrouwen als mannen en beiden houden dit systeem in stand. Maar het zijn altijd al mannen geweest die vrouwen, maar ook andere mannen, het meeste geweld aandoen. Wat dat betreft ligt er dan ook hoofdzakelijk een verantwoordelijkheid bij mannen om hier verandering in te brengen” schreef hij in zijn blog ‘Mannen, stop geweld tegen vrouwen‘. 

Stijn Schenk en Legien Warsosemito-Schenk – maakte een stripboek over misbruik
Hoe praat je met je partner over seksueel geweld? Voor Stijn en zijn partner Legien zijn strips een middel om zware onderwerpen bespreekbaar te maken. Aan de hand van het non-fictie stripboek Verhalen van vrouwen gaat het stel hierover in gesprek. Toen Stijn hoorde dat zijn vriendin Legien op 16 jarige leeftijd is verkracht, schrok hij allereerst. Hij besloot dit uiteindelijk om te zetten in een strip waarin we Legien zien worstelen met een veelkleurig figuur, wat haar schaamte symboliseert. Deze strip vormde de kiem voor het project Verhalen van vrouwen: 16 beeldverhalen van 10 tekenaars over vrouwen die geweld zijn aan gedaan.

 

 

 

Gratis toegang
woensdag 3 jul, 20.00
IJ Zaal
Deze 73 mensen waren aanwezig