Global Trends

Lekken & Hacken

Anonieme tips, wat doen journalisten daarmee?
vrijdag 10 mrt 2017, 20.00
vr 10 mrt 2017, 20.00
Grote zaal

Waarom besloot EenVandaag een tip te onderzoeken van criminelen over hun eigen afpersingszaak? Hoe ging NRC Handelsblad om met gelekte e-mails uit een wel heel bijzonder old boys netwerk? Publeaks.nl bestaat drie jaar. De website heeft zich bewezen als een nuttig platform, waar klokkenluiders veilig en anoniem informatie kunnen delen met de pers. Een aantal van de mooiste verhalen die dat heeft opgeleverd, zijn nu gebundeld, telkens met het achtergrondverhaal van de journalist erbij. Tijdens deze bijeenkomst wordt de bundel gepresenteerd. Luister naar de verhalen van journalisten die werken met anonieme bronnen en discussieer mee over de ethische vragen die lekken & hacken met zich meebrengen.

  • Guido Vermeulen is verslaggever bij EenVandaag. De actualiteitenrubriek pakte een tip op van criminelen die supermarktketen Lidl afpersten.
  • Teun Gautier is voorzitter van het Publeaksbestuur en uitgever bij De Coöperatie. Hij vindt dat journalisten actiever moeten samenwerken met klokkenluiders.
  • Martijn Roessingh, adjunct-hoofdredacteur Trouw, coördineerde het Panama Papers-onderzoek op basis van 12,6 terabyte anoniem gelekte data. (Foto: Merlijn Doomernik)
  • Hanneke Chin-A-Fo maakt deel uit van de onderzoeksgroep van NRC Handelsblad. De meeste van haar verhalen gaan over geldstromen en internationale kwesties. In 2014 publiceerde ze samen met Toef Jaeger Het Boekenparadijs, over de ondergang van boekhandelsketen Polare.
  • Lisa Dupuy werkte als webredacteur mee aan Onze missie in Afghanistan, een samenwerking van Butch & Sundance Media en BNN/Vara. Bij dit online- en documentaireproject kon het publiek informatie delen met journalisten, onder meer via publeaks.
  • Marietje Schaake maakt sinds 2009 deel uit van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). In het Europese Parlement richtte zij de Intergroup op, die werkt aan de ‘Digitale Agenda voor Europa’.
vrijdag 10 mrt 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 114 mensen waren aanwezig