Creatieve Industrie

Legendary wheels

Storytellingavond met beeldmakers en experts over de rol van de fiets door de jaren heen.
maandag 18 feb, 20.00
ma 18 feb, 20.00
Studio
Reageer

Sinds de uitvinding van de allereerste fiets in het jaar 1817 brengt de tweewieler ons van A naar B of gebruiken we hem om op avontuur te gaan. Inmiddels is de rol van de fiets geëvolueerd door sociaal, maatschappelijke en economische invloeden. Wie had bijvoorbeeld ooit gedacht dat zelfs onze minister president de fiets als favoriete vervoersmiddel zou gebruiken? Deze avond duiken we met beeldmakers en experts in de rol van de tweewieler door de jaren heen. Verwacht historische context en bijzondere fietsverhalen. Waar kan de fiets onze maatschappij allemaal brengen? Natuurlijk van A naar B, maar als je er even bij stil staat nog veel verder dan dat.

Hier lag ooit een wielerbaan

Hoe fotografeer je iets dat er niet meer is? Die vraag houdt fotojournalist Robert van Willigenburg al een aantal jaar bezig. Sinds hij in 2012 begon met het in beeld brengen van de bijna vergeten geschiedenis van het baanwielrennen voor de Tweede Wereldoorlog heeft hij, met behulp van veel archiefonderzoek, locaties waar ooit wielerbanen lagen vastgelegd. Van Oostburg tot Groningen en van Kerkrade tot de Wieringermeer. Hoe al die plekken er nu uitzien, van wederopbouwwijk tot tuincentrum en van kantoorpand tot een rommelig landje, is gebundeld in het fotoboek Hier lag ooit een wielerbaan.

De Styrkeproven

© Eise van Maanen

Eise van Maanen maakte op zijn 15e voor het eerst kennis met de racefiets, door met zijn vader een rondje door Nederland te fietsen. Snel merkte hij dat fietsen niet alleen over fietsen gaat, maar ook over mensen ontmoeten, reizen, natuur en samen een biertje drinken. Afgelopen jaar heeft hij op zijn oude Colnago met vrienden de Styrkeproven gefietst, een 1-daagse tocht van 543km over de Noorse heuvels. Inmiddels is Eise bezig met het opzetten van het Branie Racing Team, een wielerteam ontstaan vanuit het biermerk Branie dat hij met vrienden begon.

Meer informatie volgt binnenkort! 

maandag 18 feb, 20.00
Studio
Reserveer
Deze 5 mensen zijn aanwezig