Global Trends
Landschap, een drieluik 1

Landschap en herinnering

Een avond over het landschapsgeheugen, met Chris de Stoop en Jan Kolen. Moderator is Johan van de Gronden, live muziek door het Aristos Quartet.
Toegang vanaf € 7.50
woensdag 18 mei 2016, 20.00
wo 18 mei 2016, 20.00
Grote zaal

Al eeuwenlang wordt het landschap gevormd door mensenhanden en is het een levendig samenspel van natuur en cultuur. Welke verhalen gaan achter het landschap schuil en hoe gaan we om met het geheugen van het landschap? En welke plek heeft natuurbescherming daarin?

De eerste avond in de lezingenserie ‘Landschap, een drieluik’ staat in het teken van landschap en herinnering. Schrijver Chris de Stoop vertelt over het verdwijnen van het boerenland waar hij opgroeide en het nieuwe landschap dat ervoor in de plaats kwam. Hoogleraar Jan Kolen gaat in op de vraag hoe we omgaan met het landschapsgeheugen. Kan natuurbescherming samengaan met het behoud van onze landschapsgeschiedenis?

Chris de Stoop is een Vlaamse schrijver en journalist. Hij schreef onder meer het aangrijpende boek Dit is mijn hof over de teloorgang van het boerenland en het verdwijnen van plekken met een betekenis. De Stoop schetst een scenario waarin het geheugen van het landschap wordt uitgewist door zich uitbreidende steden, industrieën en nieuw ontworpen natuurgebieden. Kijk voor meer informatie op zijn website.

Jan Kolen is directeur van het Center of Global Heritage and Development en daarnaast hoogleraar voor het erfgoed en de geschiedenis van Europese cultuurlandschappen in Leiden. Kolen schreef onder andere De biografie van het landschap en Landschap in meervoud. Hij was enige jaren Belvedere-hoogleraar Erfgoed van Stad en Land. 

Muziek

Het Aristos Quartet is een strijkkwartet dat bestaat uit Evelien Jaspers (viool), Dmitry Ivanov (viool), Sylvain Dessane (altviool) en Otto Bakker (cello). Het kwartet speelde onder meer op het Foto Aristos quartetGrachtenfestival, het Kamermuziekfestival in Utrecht en het Edinburgh Festival (Schotland) en werkt samen met jazzmuzikanten en hedendaagse componisten. Naast talloze optredens en tournees, volgt het Aristos Quartet de tweejarige postacademische voltijdopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie.

Het programma duurt tot 22.00 uur. Daarna is er gelegenheid tot napraten in de bar. Houd er rekening mee dat het programma geen pauze bevat.

Toegang vanaf € 7.50
woensdag 18 mei 2016, 20.00
Grote zaal