Global Trends
Landschap, een drieluik 3

Landschap en bezieling / Uitverkocht

Landschap en natuur hebben een identiteit. Maar hoe leer je die kennen? Met Frans Lanting en Arita Baaijens.
woensdag 1 jun 2016, 20.00
wo 1 jun 2016, 20.00
Grote zaal

Heeft het landschap een ziel? In het Altajgebergte in Siberië bezitten de bergen, rivieren en bomen volgens bewoners speciale krachten. Landschap en natuur hebben een identiteit. Maar hoe leer je die kennen? En wat kunnen we daarvan leren voor de Nederlandse natuur?

De derde avond in de lezingenserie ‘Landschap, een drieluik’ staat in het teken van landschap en bezieling. Fotograaf Frans Lanting vertelt over de identiteit van natuur en de bijzondere ontmoetingen tijdens zijn vele reizen. Bioloog en schrijfster Arita Baaijens gaat in op de betekenis van het landschap voor bewoners in Centraal-Azië, waar de natuur nog heilig is. Wat kan de westerse natuurbescherming daarvan opsteken?

 Arita Baaijens is ontdekkingsreizigster, bioloog en schrijfster. Zij trok tientallen jaren door de woestijn met een eigen karavaan kamelen en schreef daarover onder meer Een regen van eeuwig vuur. Onlangs verscheen Zoektocht naar het paradijs, een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hartje van Centraal-Azië, over haar expedities in het Altajgebergte in Siberië. Ze onderzocht de invloed van landschap op de geest en ontving daarvoor internationale prijzen.

Frans Lanting is een van de beroemdste natuurfotografen van deze tijd. Op onnavolgbare wijze legt Lanting het karakter van een dier of landschap vast. Hij ontwikkelde diverse tentoonstellingen en exposities, waaronder het LIFE project, waarin hij de ontwikkeling van het leven op aarde fotografeert. Zijn foto’s staan in National Geographic en hij schreef boeken, waaronder het bekroonde Life, a journey through time. Hij ontving diverse prijzen, onder meer de World Press Photo en de BBC Wildlife Photographer of the Year. Lanting zet zich in voor natuurbehoud en is ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds.

Het Aristos Quartet is een strijkkwartet dat bestaat uit Evelien Jaspers (viool), Dmitry Ivanov (viool), Sylvain Dessane (altviool) en Otto Bakker (cello). Het kwartet Foto Aristos quartetspeelde onder meer op het Grachtenfestival, het Kamermuziekfestival in Utrecht en het Edinburgh Festival (Schotland) en werkt samen met jazzmuzikanten en hedendaagse componisten. Naast talloze optredens en tournees, volgt het Aristos Quartet de tweejarige postacademische voltijdopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. 

Het programma duurt tot 22.00 uur. Daarna is er gelegenheid tot napraten in de bar. Houd er rekening mee dat het programma geen pauze bevat.