De Stad

Stadslandbouw groeit

Van revolutionair idee naar praktijk: waar staat verticale stadslandbouw vandaag?
maandag 21 nov 2016, 19.30
ma 21 nov 2016, 19.30
Grote zaal
Reageer

Het hele jaar vers voedsel dichtbij huis verbouwd, hogere productie per vierkante meter én huidige landbouwgrond dat ingezet kan worden om natuurgebieden te herstellen. Voorstanders van verticale stadslandbouw zien in leegstaande kantoorpanden en technologie dé oplossing om de stedelijke bevolking te voeden. Het idee van verticale stadslandbouw is niet nieuw, maar maakt het de beloftes waar? Wat zijn de huidige ontwikkelingen en wie zijn hier bij betrokken? Tijdens deze editie van de Hongerige Stad gaan we op onderzoek uit en stellen we onszelf de vraag: waar staat verticale stadslandbouw vandaag de dag?

Tijdens deze editie van de Hongerige Stad praten we met ondernemers over hun verticale ‘stadsboerderij’. Ondernemers John Apesos en Jens Ruijg hebben grootste plannen: op 1300 m2 willen zij 180 ton groentes en kruiden gaan verbouwen. Met de lancering van hun bedrijf GROWx, afgelopen september, brachten zij verticale stadslandbouw op grote schaal naar Amsterdam.

De tweede Amsterdamse ondernemer is Wouter Hassing van de paddenstoelenkwekerij Mycophilia, gelegen aan ’t IJ in Amsterdam Noord. Ook praten we met Kate Hofman, oprichtster van de verticale boerderij GrowUp in Londen, via Skype. Zij verteld over haar werk met aquaponics. Deze vorm van verticale landbouw combineert het kweken van vissen (aquaculture) met het telen van planten in water (hydroponics).

Tijdens het tweede deel van de avond gaan we verder in gesprek over de toekomst van verticale stadslandbouw. Welke ontwikkelingen in techniek kunnen we verwachten? Is verticale stadslandbouw dé oplossing om de wereld te voeden in 2050 als 80 procent in steden woont? Creëert verticale stadslandbouw een omslag in ons voedselsysteem?

Hierover praten we met de ondernemers, het publiek, én experts Jan Willem van der Schans en Jan Huijbregts. Jan Willem is senior onderzoeker bij de Wageningen Universiteit en expert op het gebied van duurzame voedselproductie. Jan is als investeerder betrokken bij ZuidPark, waar het dak gebruikt wordt voor urban farming.

maandag 21 nov 2016, 19.30
Grote zaal
Deze 136 mensen waren aanwezig