Creatieve Industrie

Lancering Wolfgang – Ontdek wat je hoort

Muziekgebouw aan ’t IJ, ontwerpbureau Fabrique en Johan Idema lanceren een innovatieve app voor klassieke muziek.
dinsdag 26 mei 2015, 14.30
di 26 mei 2015, 14.30
Grote zaal

Muziekgebouw aan ’t IJ, ontwerpbureau Fabrique en Johan Idema lanceren op 26 mei Wolfgang: een innovatieve app die tijdens een klassiek concert bezoekers live vertelt over wat ze – precies op dat moment – horen. Initiatiefnemer Johan Idema presenteert de app en aanwezigen kunnen Wolfgang voor het eerst (gratis) uitproberen op hun eigen smartphone. Maarten van Boven (directeur Muziekgebouw) en Annet Lekkerkerker (directeur Holland Festival) gaan in gesprek over de vloek en zegen van smartphones in de klassieke concertzaal. De presentatie is in handen van Ruben Maes.

Wolfgang – ontdek wat je hoort
Wolfgang is een smartphone-applicatie waarmee de concertbezoeker klassieke muziek intensiever kan begrijpen en beleven. Terwijl de musici spelen, biedt Wolfgang uitleg en verhaal over wat er op dat moment in de muziek te horen valt. Af en toe een blik op de smartphone is voldoende; de app biedt bondige en zorgvuldig getimede zinnen. De app is zo ontworpen en getest dat het geen overlast veroorzaakt voor andere bezoekers. Vanaf 26 mei is de app gratis te downloaden in de App Store en Google Store of via de site.

Premiere op 30 mei in Muziekgebouw
Wolfgang wordt voor het eerst door het Muziekgebouw ingezet tijdens een concert van Amsterdam Sinfonietta op zaterdagmiddag 30 mei. Daarna bij onder meer het Holland Festival (12 Hour PROM), De Doelen, TivoliVredenburg en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Voor meer informatie en data zie www.wolfgangapp.nl

De concertbeleving verrijken
Wolfgang is een eigentijds instrument om de betrokkenheid van het publiek bij klassieke muziek te vergroten. Doel van de app is om de concertbeleving te vergroten door uitleg en verhaal te bieden en zo klassieke muziek toegankelijker te maken. Kortom: een showcase die laat zien hoe technologie kan worden ingezet om het traditionele cultuurbezoek te vernieuwen. Met de innovatieve app willen de initiatiefnemers ook de discussie stimuleren over etiquette in de concertzaal en de toekomst van levende klassieke muziek.

Initiatiefnemers
Wolfgang is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema, in samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ en ontwerpbureau Fabrique. Wolfgang is mogelijk gemaakt door Stichting DOEN en het VSBfonds.

Breng je smartphone mee!

dinsdag 26 mei 2015, 14.30
Grote zaal
Deze 44 mensen waren aanwezig