Creatieve Industrie
Lancering jaarboek

Architectuur in Nederland

Het beste van de Nederlandse bouwkunst uit 2017/2018.
dinsdag 8 mei 2018, 20.00
di 8 mei 2018, 20.00
Grote zaal

'Architectuur in Nederland', het jaarlijkse architectuurboek uitgegeven door nai010, is al ruim 30 jaar een onmisbaar overzichtswerk voor liefhebbers van de Nederlandse architectuur. Jaarlijks selecteert een driekoppige redactie bijzondere projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse architectuur beïnvloeden. Zo is er bijzondere aandacht voor nieuwe woonvormen, circulaire economie, de herontdekking van de periferie en de publieke rol van architectuur in tijden van privatisering. Tijdens deze lancering gaan we in gesprek met architecten, de redactieleden en experts over speciale projecten en blikken we vooruit. Wat speelt er in de architectuur?

Met bijdragen van:

  • Jacqueline Tellinga. Voor het Jaarboek voor Architectuur 2017/2018 schreef zij samen met Reinier de Graaf het artikel ‘Never waste a good crisis’. Tijdens de crisis bouwden vele kleinschalige initiatieven aan een opmerkelijk waardevolle woningbouwproductie. Het idee dat vooral professionele partijen de woningbouw ter hand kunnen nemen had nu wel ontkracht kunnen zijn. Tellinga schrijft artikelen, doceert en werkt als gebiedsontwikkelaar aan zelfbouwbuurten.
  • Robert-Jan de Kort. Als architect met een journalistieke interesse in zijn eigen vakgebied publiceert hij al meer dan tien jaar over architectuur en stedenbouw. In 2011 richtte hij samen met Sander van Schaik het architectenbureau De Kort Van Schaik op, in 2013 gevolgd door het internationale architectuurpodium TALKS about architecture. Sinds 2016 is Robert-Jan redactielid van het Jaarboek Architectuur in Nederland.
  • Sander Heijne.  Onderzoeksjournalist Sander Heijne deed voor de Volkskrant en De Correspondent zeven jaar lang onderzoek naar de gevolgen van marktwerking in de publieke sector. Zijn journalistieke zoektocht naar de zin en onzin van het marktdenken in de publieke sector leidde in februari 2018 tot de publicatie van zijn boek Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u. Heijne geeft bij de presentatie van het Jaarboek Architectuur in Nederland zijn antwoord op de vraag in hoeverre de overheid zich met de woningmarkt dient te bemoeien.
  • Julius Vermeulen. Jarenlang was Julius Vermeulen als adviseur visuele communicatie bij PostNL (voorheen TNTPost) verantwoordelijk voor de vormgeving van de Nederlandse postzegels en de kunstcollectie. In die hoedanigheid was hij opdrachtgever voor ontwerpers en kunstenaars en bruggenbouwer tussen het bedrijfsleven en de kunst- en culturele wereld. Ook was hij van 2002 tot 2008 verantwoordelijk voor de PTT-Kunstcollectie. Momenteel richt hij zich voornamelijk op commissionair op poststampdesign en stamp-exibitions en op EENWERK,  een kunstruimte voor tentoonstellingen, opdrachten en projecten in alle disciplines. Er wordt telkens één werk gepresenteerd.

Architectuur in Nederland

©nai010

Het boek wordt gezien als het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst. Een belangrijke functie wordt vervuld door de redactieleden die selecteren, essays schrijven en de functie van opiniemaker vervullen. De redactie van het Jaarboek bestaat dit jaar uit Kirsten Hannema (freelance architectuurcriticus voor o.a. de Volkskrant, Elsevier Juist en ArchitectuurNL), Robert-Jan de Kort (architect en medeoprichter van het architectenbureau De Kort Van Schaik) en Lara Schrijver (hoogleraar architectuur aan de Universiteit van Antwerpen).

Met projecten van de volgende bureaus:
Rademacher de Vries Architecten / STUDIO MAKS i.s.m./with Junya Ishigami / Maurer United Architects / RO&AD / Van Helmond Zuidam architecten / bureau SLA & Overtreders W / Rijnboutt / Zecc Architecten / Korteknie Stuhlmacher Architecten / NEXT architects & Claudia / Linders / OMA / PPHP / SUB office architecten / Korth Tielens / NL Architects / Kollhoff & Pols / architecten / Barend Koolhaas / Van Dongen-Koschuch / NEXIT architecten / Studio Roosegaarde / krft / de Architekten Cie. / Wessel van Geffen architecten / Superuse Studios / awg architecten/ KAAN Architecten / ANAROCHA architecture / DaF-architecten / Max Rink, Niels Tilanus / Benthem Crouwel

dinsdag 8 mei 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 197 mensen waren aanwezig