Global Trends

Laatste kans voor de euro

Of moeten we alvast gaan nadenken over de post-euro scenario's?
woensdag 20 sep 2017, 20.00
wo 20 sep 2017, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Europa rust op haar lauweren. De economische crisis is voorbij en gestaag trekt de groei in de deelstaten terug aan. Maar schijn bedriegt, want de situatie is in realiteit meer instabiel dan we denken. Het is alsof de ECB met financiële constructies de Europese Unie in een kunstmatige coma houdt. Hoe dan ook, drastische hervormingen zijn noodzakelijk. Maar welke? Hoe kunnen we Europa hervormen om de duurzaamheid van de Euro te garanderen? En wat zijn de plannen voor als de Euro valt? Willen we een gemeenschappelijke munt met Duitsland? Of gaan we naar dynamische munteconomie met behulp van digitale valuta? Het laatste woord over de toekomst van de Euro is nog niet gevallen.

De huidige financiële situatie in Europa is onhoudbaar. Een nieuwe recessie is onvermijdelijk en er ligt geen strategisch plan B klaar. We moeten ons nu voorbereiden. Hoe willen we de duurzaamheid van de Euro veilig stellen?

  • We openen de avond met regisseur Martijn Kieft, over het belang van de Tegenlicht documentaire. Welke stip aan de horizon over de toekomst van de Euro wil hij schetsen?
  • Vervolgens gaan we in gesprek met hoogleraar financiële markten UVA Arnoud Boot over de financiële stand van zaken in Europa. Hoe bedreigend is de situatie in Italië voor de toekomst van de Euro?
  • Na de pauze presenteert Raboresearch econoom Daniël van Schoot vier toekomstscenario’s voor Europa. Wat kunnen we concreet gezien verwachten en waarom?
  • Aan de hand van deze scenario’s zetten we de discussie aan de ronde tafel verder met professor Arjo Klamer, Erasmus Universiteit Rotterdam, onderzoeker Sustainable Finance Lab Rens van Tilburg en econoom Daniël van Schoot. Hoe willen we de toekomst van de Euro vormgeven en waar willen we naartoe werken?

 

woensdag 20 sep 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 117 mensen waren aanwezig