Global Trends

Laat je stem horen

Van klimaatactie naar systeemverandering
donderdag 4 jul, 20.00
do 4 jul, 20.00
Grote zaal

Jongeren gaan wereldwijd massaal de straat op voor een beter klimaat. Maar hoe zet je klimaatactie om in systeemverandering? Deze avond gaan we samen met Klimaatgezant Marcel Beukeboom op zoek naar antwoorden. De vraag wat je zelf kunt doen, is hierbij net zo belangrijk als de vraag hoe je anderen mee kunt krijgen.

Afgelopen jaar gingen jongeren massaal de straat op om te protesteren voor het klimaat. Met succes; het is de grootste mondiale jongerenbeweging ooit! De stem van jongeren wordt tot op het hoogste niveau gehoord en heeft in meerdere landen zichtbare invloed op de politiek. Een hoopvolle aanzet tot de verandering die nodig is om de klimaatcrisis het hoofd te bieden.

Een jaar geleden kwamen meer dan 100 jongeren in Pakhuis De Zwijger bij elkaar om samen met Klimaatgezant Marcel Beukeboom te praten over hoe je als jonge klimaatbeweging sterker staat en effectiever wordt in het beïnvloeden van beleidsmakers. In deze inspirerende bijeenkomst ging het over de bubbel en samenwerking tussen jongerenorganisaties, over de voordelen van jong zijn en het achterblijvende onderwijs. De bijeenkomst motiveerde velen om er nog fanatieker tegenaan te gaan en inspireerde zelfs een grote jongerendelegatie om met de trein naar de klimaattop in Katowice te gaan.

Een jaar na dato is het tijd om de tussenbalans op te maken. Wat gaat er goed, wat kan er beter? In een gevarieerd programma zullen Marcel Beukeboom en VN Jongerenvertegenwoordiger Eefke van der Wouw in gesprek gaan met jongeren(organisaties), (ervarings)deskundigen en alle aanwezigen. De vraag wat je zelf kunt doen is hierbij net zo belangrijk als de vraag hoe je anderen mee kunt krijgen. Hoe kun je anderen buiten de bubbel bereiken en welke boodschap gebruik je dan? En hoe kun je duurzaam zijn in een wereld waarin je alles kunt krijgen?

Tom Daman richtte met twaalf anderen Youth For Climate NL op. Het doel is om te laten zien dat klimaat nu een mainstream onderwerp is waar nu actie voor nodig is – voor de toekomst van elke jongere in dit land en op de hele wereld. De hoeveelheid reacties die we kregen overdonderde ons enorm: alle kranten hadden het over ons, DWDD nodigde ons drie keer uit, we kwamen twee keer bij Rutte en bij de EZK Tweede Kamercommissie.’

Als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging (JKB) vertegenwoordigt Maarten Labots 70 jongerenorganisaties in het klimaat- en duurzaamheidsdebat . Hierbij maakt de Jonge Klimaatbeweging zich niet alleen hard voor ambitieuzer klimaatbeleid, maar pleit zij ook voor een sterkere stem van jongeren bij het vormgeven van hun eigen duurzame toekomst. In gesprek met overheid, politiek en bedrijfsleven staat de innovatieve kracht van jongeren daarbij centraal.

Thomas Dekker is voorzitter van de Klimaat en Energie Koepel (KEK) voor Young Professionals. Zij vormen een denktank van young professionals met als doel om mee te discussiëren voor een beter klimaat. Zo vormen zij de verbinding tussen het nieuwe Klimaatakkoord en onze generatie, door bijvoorbeeld mee te onderhandelen aan het Klimaatakkoord.

Met Jongeren Milieu Actief, JKB en DWARS organiseerde Martine Doppen in december 2018 een treinreis naar COP24 in Katowice, Polen, om aandacht te vragen voor duurzaam reizen binnen Europa. Inmiddels werkt ze bij Milieudefensie en is ze daarnaast coördinator van de Local Conference of Youth (LCOY) Nederland. Over de  hele wereld worden LCOY’s georganiseerd met als doel jongeren een platform te bieden om lokaal, nationaal of internationaal in actie te komen voor klimaatrechtvaardigheid.

Isabel Boerdam is vegetariër sinds haar negende en startte in 2013 ze haar blog De Hippe Vegetariër, inmiddels het grootste vegetarische platform van Nederland. In 2016 publiceerde ze haar gelijknamige boek en recent haar nieuwe VEGABIJBEL. Ze heft nu haar eigen bureau Green Food Lab (Food Consultancy & Communications Agency). Vorig jaar lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van haar Nationale Week Zonder Vlees waarmee ze bekroond werd met de titel ‘CommunicatieTalent 2018’.

Lieke van Duist is sociaal psycholoog met klimaatstress. Sinds 2016 werkt zij bij Motivaction waar zij onderzoek doet naar hoe je effectief over duurzaamheid kunt communiceren, en zo milieuvriendelijk gedrag stimuleert. In 2018 schreef zij mee aan het paper Vijf Tinten Groener over de verschillen tussen Nederlanders in kennis, houding en gedrag ten aanzien van duurzaamheid. Aan de hand van de vijf doelgroepen en bijpassende communicatiemethoden helpt zij organisaties meer draagkracht te vinden voor hun groene boodschap.

Ruben Jacobs is schrijver en socioloog. Als docent is hij verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daarnaast schrijft hij tweemaandelijks voor het online filosofieplatform Brainwash.nl over ecologie en samenleving. Eind 2018 verscheen zijn nieuwste boek Artonauten. Op expeditie in het Antropoceen (V2_Publishing, Rotterdam) over hoe kunstenaars wetenschap en techniek inzetten om onze relatie met de aarde opnieuw te onderzoeken.

 

Mara de Pater is al een aantal jaar als activist betrokken bij verschillende groepen in de klimaatbeweging in Nederland. Ze vond het opvallend dat de almaar groeiende bijdrage van luchtvaart aan de klimaatcrisis nauwelijks een rol speelt binnen het klimaatdebat. Pas de laatste jaren komt de luchtvaart af en toe onder vuur te liggen, maar de politiek maatregelen en verantwoordelijkheid uit de industrie blijft achter. Daarom is zij met drie anderen dit voorjaar het project Sail to the COP gestart. Per zeilboot zal zij met 25 andere jongeren naar de VN Klimaat Conferentie in Chili afreizen om door middel van acties luchtvaart op de internationale politieke agenda te zetten en een visie op duurzaam reizen te presenteren.

Marcel Beukeboom is sinds november 2016 Klimaatgezant voor het Koninkrijk der Nederlanden. Als thematisch ambassadeur vertegenwoordigt hij het Koninkrijk wanneer er internationaal over klimaat gesproken wordt. In Nederland is hij het boegbeeld van het Nederlandse klimaatbeleid en betrokken bij de uitvoering hiervan, onder meer in het kader van de Klimaat- & Energie Agenda. Hiervoor werkte hij bijna 20 jaar in de diplomatie in binnen- en buitenland, voor verschillende ministeries.

Jakob Hagenberg studeert Europese Studies aan de UvA. Hij is geïnteresseerd in bijna alle politieke en maatschappelijke vraagstukken. Sinds April ben is hij actief bij Extinction Rebellion NL omdat de klimaatcrisis een van de grootste bedreigingen voor de mensheid is en we snel moeten handelen. Hij heeft zich in Amsterdam bezig gehouden met de motie over het uitroepen van een klimaatcrisis. Deze motie is midden juni 2019 aangenomen

donderdag 4 jul, 20.00
Grote zaal
Deze 52 mensen waren aanwezig