Creatieve Industrie

Kunst en financiering

Een avond over ondernemen in de creatieve en culturele sector: hoe verkoopt beeldende kunst?
woensdag 16 sep 2015, 20.00
wo 16 sep 2015, 20.00
Expo

Kunstenaars en geld, een ongelukkige combinatie? Velen gaan er van uit dat er geen droog brood valt te verdienen met kunst. Hoe kun je leven van de kunsten? Hoe zetten en houden (beeldend) kunstenaars hun product én zichzelf in de markt? 
En wanneer verkoopt kunst?

‘Ik hoef niet rijk te worden van mijn werk, als ik er maar een beetje van kan rondkomen.’ Herkenbaar? Je bent beeldend kunstenaar omdat je intrinsiek niet anders kán, maar er echt van kunnen leven is een tweede. En als je er niet je geld mee kunt verdienen, is kunst dan niet gewoon een hobby? Tijdens deze avond, georganiseerd door FNV Kiem en Pakhuis de Zwijger, praten we samen met gastsprekers en zakelijke experts verder over de financiering van (beeldende) kunst. Een fotograaf kan altijd wel verkoopbaar werk maken, maar bij een sculptuur ligt het verhaal toch net wat anders.
 Hoe verhoudt de intrinsieke motivatie van beeldend kunstenaars zich tot geld verdienen en wat zijn – los van subsidies – de verschillende mogelijkheden om aan financiële middelen te komen?

Ad de Jong
Ad is een succesvol vernieuwend beeldend kunstenaar in Amsterdam en mede-oprichter van het kunstenaarsinitiatief W139. Ad maakt sculpturen van onder andere epoxyhars. Soms zijn het grootschalige installaties, maar hij maakt ook kleine wandobjecten en aquarellen. Ook maakte hij het boek Start a new art world, een eigen uitgave van 300 genummerde en gesigneerde exemplaren met foto’s, teksten en tekeningen van de afgelopen 25 jaar. Zijn werk is onder meer te zien in het Boijmans van Beuningen in Rotterdam en op diverse andere tentoonstellingen en galeries in binnen- en buitenland. Om zijn studio te kunnen financieren sloot hij een lening af bij Triodosbank.

Tijs Rooijakkers
Tijs studeerde aan de kunstacademie te ‘s-Hertogenbosch en maakt kunst in opdracht, voor zowel particulieren als voor in de openbare ruimte. Vanuit zijn atelier in Eindhoven maakt hij ruimtelijke kunstwerken die zich weinig aan lijken te trekken van de zwaartekracht of andere natuurwetten. In zijn installaties komen verleden, heden en toekomst samen in een werveling van mogelijkheden. Hij presenteerde zijn werk onder andere bij bij het Oerol Festival, Galerie Sign en MU, en had een solotentoonstelling in Kunstenlab Deventer. In Woensel werkten buurtbewoners onder leiding van Tijs samen aan een kunstwerk van en voor de buurt: Woensel Supertoll. Een tol, gemaakt van tientallen planken met daarop teksten van bewoners in de vorm van een wervelwind. Het project kwam tot stand met hump van onder andere crowdfunding.

woensdag 16 sep 2015, 20.00
Expo
Deze 117 mensen waren aanwezig