Creatieve Industrie

Kossmann.dejong ontmoet Lotte Meijer

Tentoonstellingontwerpers Kossmann en De Jong vertellen en nodigen talent Lotte Meijer uit.
donderdag 14 jul 2016, 20.00
do 14 jul 2016, 20.00
Grote zaal
Reageer

Dutch Masters is een serie waarin we iedere maand succesvolle creatieven en ondernemers van Nederlandse bodem uitnodigen. Deze maand nemen Herman Kossmann en Mark de Jong plaats op het podium en nemen ons mee in de wereld van tentoonstellingsontwerp. Met iedere nieuwe opdracht zoeken zij naar mogelijkheden en strategieën om de grenzen van het medium ‘tentoonstelling’ te verkennen en op te rekken. Wat is hun visie en waar halen deze storytellers zelf inspiratie vandaan? Iedere editie vragen we onze Dutch Masters om de naam van een Dutch Talent, die deze avond ook zijn of haar werk toont. Herman en Mark nodigen designer Lotte Meijer uit.

Herman Kossmann en Mark de Jong ontwerpen voor de publieke ruimte. Plekken waar mensen samenkomen, elkaar ontmoeten en ‘interacteren’. Musea en tentoonstellingen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Plekken van drama, vermaak en intellectuele uitdaging. Met inzet van een mix aan media maken zij multimediale, ruimtelijke vertellingen en creëren ze betekenisvolle omgevingen die bezoekers inspireren, emotioneel raken en een blijvende herinnering opleveren. Met iedere nieuwe opdracht zoeken ze naar mogelijkheden en strategieën om de grenzen van het medium ‘tentoonstelling’ te verkennen en op te rekken. Het door hun voor Natura Artis Magristra ontworpen Micropia – het eerste microbenmuseum in de wereld –, werd onlangs bekroond met de Kenneth Hudson Award, de prijs voor het meest innovatieve, baanbrekende museum van Europa. Eind juni opende het door hun Kossmann.dejong ontworpen Parademuseum, dat meereist met het rondreizend theaterfestival De Parade. Ieder jaar krijgt een ander Nederlands museum de kans om zich in het Parademuseum te presenteren, dit jaar toont het Nederlands Fotomuseum een ‘tentoonstelling’ over Ed van der Elsken.

Herman en Mark de Jong studeerden beiden af in Architectuur aan de TU in Delft. In 1998 richtten zij samen ontwerpbureau Kossmann.dejong op. Naast tijdelijke- en vaste museuminrichtingen, ontwerpen zij ook interieurs voor onder andere bezoekerscentra, clubs, hotels, themapaviljoens en grootschalige evenementen. Zo opent op 1 juli de vernieuwde Lounge 2 op Luchthaven Schiphol, die in de afgelopen twee jaar volledig verbouwd is, naar ontwerp van Kossmann.dejong.

Het proces om tot een goed eindresultaat te komen is daarbij niet minder belangrijk dan het resultaat zelf. Daarom gaan Herman en Mark samenwerking aan met tal van disciplines zoals materiedeskundigen, curatoren, conservatoren, ruimtelijk-, grafisch-, licht- en geluidsontwerpers, tentoonstellingsbouwers en media- en interactiespecialisten.

Lotte Meijer is een van die designers. Studio Lotte Meijer ontwikkelt interactieve producten voor musea. Van apps tot websites tot interactieve installatie in de tentoonstelling zelf. Als interactie en user experience designer bepaalt zij wat de beleving is van de gebruiker of de bezoeker. Wat is de beste manier om het verhaal van het museum, de kunstenaar of de wetenschapper niet alleen over te brengen, maar ook tot leven te wekken? En wat is de rol van de gebruiker daarin? Daarmee vertaalt ze tussen de opdrachtgever en de technische partij, begeleidt ze vormgevers en programmeurs tot het product af is. 

Lotte werkt veel in de museumwereld: volgens eigen zeggen dé plek om interessante kennis van anderen over kunnen brengen. Zo was ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling MoMA WiFi van Museum of Modern Art in New York, in 2008 de allereerste web-based mobile audio tour voor musea. In het Exploratorium in San Francisco maakte ze installaties over Social Behavior. Voor Museum Boijmans Van Beuningen ontwikkelde ze drie interactieve installaties waarin bezoekers in de huid van de kunstenaars Man Ray, Brancusi en Medardo Rosso konden duiken, en werkte ze onlangs mee aan een nieuwe online collectieNaast haar werk in musea werkt ze ook voor andere organisaties. Haar doel is om design en technologie inzetten om de manier waarop we leren en leven te verbeteren.

donderdag 14 jul 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 121 mensen waren aanwezig