Creatieve Industrie

Korrie Besems – Luilekkerlandschap

Met Korrie Besems en het verhaal achter haar nieuwe boek Luilekkerlandschap.
donderdag 16 mei 2013, 20.00
do 16 mei 2013, 20.00
Studio

“Landschappen definiëren wie we zijn, ze formatteren onze blik op de wereld. In Nederland is alles door mensenhanden gemaakt, daar is, zoals we weten, geen God aan te pas gekomen. Daarin ligt het belang van wat we ruimtelijke ordening noemen, onze kijk op de wereld wordt er vormgegeven, onze blik op de toekomst. Dat snijdt in het hart van ons bestaan, lijkt me, maar we besteden het uit aan de samenwerking van lokale politici en projectontwikkelaars. Luilekkerlandschap laat zien hoe ze over de toekomstige inrichting van Nederland denken.” - cineast en schrijver Peter Delpeut (1956)

Tussen juni 2010 en oktober 2011 fotografeerde Korrie Besems (1961) de grensgebieden tussen vermaak en wonen, tussen vrije tijd en dagelijkse leven in recreatieparken, golfterreinen, shopping malls, vakantie resorts en retailparken. Vrije tijd is de laatste decennia big business geworden. Door toenemende behoefte aan belevenissen, emoties en verhalen worden aan vrijetijdslandschappen andere eisen gesteld dan in het verleden. Men kan en wil steeds meer geld uitgeven om vrije tijd op een unieke, ludieke, sportieve of speelse wijze te beleven. De thematisering van deze landschappen wordt mede hierdoor steeds extremer.

Het Nederlandse vrijetijdslandschap, gezien door de lens van Korrie Besems, manifesteert zich als één groot Luilekkerland, waarin fantasie en sprookjes de geschiedenis van ons eeuwenoude cultuurlandschap met weidse armgebaren hebben weggeveegd. Op 18 mei 2013 verschijnt haar boek Luilekkerlandschap bij de opening van de gelijknamige solotentoonstelling in de projectzaal van Museum de Pont, Tilburg. Tijdens Fotokroniek geven we Korrie Besems het woord om haar verhaal te doen, bijgestaan door cineast/schrijver Peter Delpeut die een essay voor het boek schreef. Hans Mommaas, hoogleraar Vrijetijdswetenschappen, heeft diverse publicaties op zijn naam staan op het gebied van leisure industrie en ruimtelijke planning en zal vanuit zijn achtergrond reageren op het beeld en onderwerp vrijetijdsbesteding.

Op 18 mei 2013 verschijnt via 99 Uitgevers haar boek Luilekkerlandschap bij de opening van de gelijknamige solotentoonstelling in de projectzaal van Museum de Pont, Tilburg. Het boek bevat een essay van cineast/schrijver Peter Delpeut en is ontworpen door Mart Warmerdam.