Creatieve Industrie

Koos Breukel ontmoet Stacii Samidin

Beste portretfotograaf van Nederland over volwassen worden, keuzes maken en zijn liefde voor het vak. Met Dutch Talent Stacii Samidin.
woensdag 12 sep 2018, 20.00
wo 12 sep 2018, 20.00
Grote zaal
Reageer

Tijdens Dutch Masters vertellen bekende Nederlandse creatieven, kunstenaars en ondernemers over hun vak, inspiratiebronnen en drijfveren. Eerder waren onder andere Joost Swarte, Conny Jansen, Paul Mijksenaar, Guillaume Schmidt, Erik Kessels en Barbara Stok te gast. De Dutch Master van deze editie is fotograaf Koos Breukel, die we kennen als één van de beste portretfotografen van Nederland. 'Je leert soms iets nieuws over mensen als je ze door de lens van Koos hebt gezien.' We praten met Koos over volwassen worden en eigen keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert, én over zijn aankomende foto-expositie 'Zoon'. Iedere editie vragen we de Dutch Master naar de naam van een Dutch Talent die we vervolgens ook uit nodigen. Deze keer is dat de Rotterdamse fotograaf Stacii Samadin.

Koos Breukel

Koos Breukel legde zich na zijn opleiding aan de School voor Fotografie en Fotonica in zijn geboorteplaats Den Haag toe op portretfotografie. Eind jaren ’80 begon hij met exposeren. Daarnaast werkte hij in die periode voor de tijdschriften Oor, Quote en Blvd. In de jaren negentig nam hij steeds minder journalistieke klussen aan, zodat hij zich op vrij werk kon concentreren. Daarbij liet hij zich liet inspireren door fotografen als Richard Avedon en Robert Frank, zijn grote voorbeelden. Hij publiceerde meerdere fotoboeken – zoals Hyde (1996, een intiem fotoverslag van de aan aids stervende theatermaker Michael Matthews), Faire Face (2010, behorende bij een overzichtstentoonstelling in Parijs) en het met de Kees Scherer-prijs beloonde boek Me We (2013,  een autobiografisch fotoboek over de levenscyclus). Zijn werk is opgenomen in diverse museale en privé collecties. Van 8 september t/m 2 december 2018 is zijn expositie Zoon te zien in Huis Marseille, een reeks intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar achttien wordt. 

Stacii Samidin

Stacii Samidin kwam in contact met fotografie nadat hij als 18-jarige jongen zelf gevolgd werd door een documentairefotograaf. Met de ontdekking van de (analoge) camera als zijn nieuwe spreekorgaan, studeerde hij 2014 af aan de Willem de Kooning Academie met zijn serie Societies, een documentaire project dat startte in zijn woonplaats Rotterdam en inmiddels is uitgegroeid tot zijn levenswerk – aangevuld met steden als Berlijn, Malakoff, Paramaribo, Los Angeles, Parijs en Nairobi. Stacii zet beeld in om stereotyperingen te doorbreken, door mensen te portretteren als wie ze zijn: in de eerste plaats mens. Nadat hij in 2016 de Kracht van Rotterdam won, reist hij nu in opdracht van het Rijksmuseum het land door op zoek naar het Nederlandse café, hun stamgasten, klanten en kasteleins. Document Nederland 2018: het Café is van 12 oktober 2018 t/m 20 januari 2019 te zien in het Rijksmuseum.

woensdag 12 sep 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 166 mensen waren aanwezig