Global Trends

Koorddansen in Koeweit

Hoe maakt de jeugd de Islamitisch georiënteerde samenleving meer liberaal?
dinsdag 5 jun 2018, 20.00
di 5 jun 2018, 20.00
IJ Zaal

Koeweit is de enige Arabische golfstaat met een grondwet en een gekozen parlement. Door de enorme oliebronnen heerst er in het land 'superovervloed', in principe een situatie waarbij een voornamelijk jonge bevolking voor de rest van hun leven alles kunnen krijgen wat hun hartje begeert. Maar achter deze schone schijn schuilt nog steeds een samenleving gebaseerd op tribale scheidslijnen, met een extreem conservatieve achtergrond. Geïnspireerd door het Westen probeert de Arabische jeugd meer liberale hervormingen door te voeren. Hoe gaan de Arabische jongeren van de Golf meer vrijheid, gelijkheid en democratie introduceren, tegen een meer conservatieve maatschappij in?

Waarom moet je bij een avond over Koeweit zijn?

Koeweit is een uniek land. Het is een Islamitisch georiënteerde samenleving in het hart van de Arabische wereld met een enorme diversiteit aan levenswijzen – door de goede relaties met de VS én Saudi – Arabië leeft de overwegend jonge bevolking namelijk van een overwegend Westerse manier tot aan een fundamentalistisch Islamitische. Je wil bij deze avond zijn om je blikveld over de politieke dynamiek van Islam te verbreden, om in te zien dat ook in een samenleving waar Islam de norm is, een liberale manier van leven mogelijk is – en hoe dat dan kan georganiseerd worden.

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met regisseur Shuchen Tan, over het maakproces van de documentaire, het politieke klimaat van Koeweit en over hoe zij het inspirerende verhaal van Loyac op het spoor kwam.
  • Vervolgens praten we met Arabist en journalist Thessa Lageman. Thessa heeft in verschillende landen van het Midden – Oosten gewoond, waaronder Koeweit en bericht regelmatig over ontwikkelingen in de Arabische wereld. Van haar horen we uit eerste perspectief haar ervaringen met de maatschappelijke dynamiek van Koeweit.
  • Onderzoeker Gertjan Hoetjes kent alle ins and outs van Koeweit. Met hem bespreken we vanwaar de unieke politieke situatie in Koeweit vandaan komt en wat de impact is van huidige maatschappelijke uitdagingen op de politieke ontwikkelingen in Koeweit.
  • Dino Suhonic is directeur van stichting Maruf, het nationale en internationale platform voor queer moslims. Hij duidt de liberale ontwikkelingen die plaatsvinden binnen de meer conservatief georiënteerde samenleving van Koeweit. Hij strijdt tegen de mythe dat alles wat seculier-democratisch is onmiddellijk een Westers label krijgt en staat voor de visie dat ook binnen de Islamitische samenleving grond is voor liberale waarden.
dinsdag 5 jun 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 20 mensen waren aanwezig