De Stad

Kom in beweging

Hoe richten we de stad in zodat zij uitnodigt om te bewegen?
maandag 27 nov 2017, 20.00
ma 27 nov 2017, 20.00
Studio

Er wordt veel gesproken over gezonde, beweegvriendelijke steden, maar hoe maak je ze? De reeks ‘De bewegende stad’ is afgelopen jaar neergestreken in parken en wijken door heel Amsterdam om te onderzoeken hoe stadsbewoners meer in beweging kunnen komen. Want voldoende beweging verlengt het aantal gezonde levensjaren, verkleint de kans op obesitas, verlaagt zorgkosten en leidt tot minder ziekteverzuim, maar zorgt ook voor een levendige en vitale stad. Nu blikken we samen met stadsmakers, ontwerpers en andere professionals terug op 3 beweegcafés en besteden we aandacht aan het onlangs uitgekomen boek ‘De Beweegvriendelijke Stad’. Hoe ziet zo'n stad eruit? En wat kun je zelf doen voor een beweegvriendelijke stad?

Voldoende beweegruimte draagt bij aan de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de stad. Nu Amsterdam voor een enorme verdichtingsopgave staat is het des te belangrijker om hier ruimte voor te maken. Pieter klomp verzorgt de aftrap van de avond en vertelt ons meer over beweegvriendelijke steden.

Door een serie Beweegcafe’s te organiseren op verschillende plekken in de stad is er samen met buurtbewoners nagedacht over de herinrichting van hun wijk zodat het uitnodigt om te bewegen. We blikken terug op het Martin Luther Kingpark met Quirijn Verhoog, Delflandpleinbuurt met Henk Hospers en de Wildemanbuurt met Masja Cohen. Wat hebben deze bijeenkomsten opgeleverd? Wat passen we toe? En waar in de stad kunnen we nog meer Beweegcafe’s organiseren?

Hierna gaan we in gesprek met 3 auteurs van het boek. Aan de hand van enkele stellingen en vragen leren we hoe de beweegtools uit het boek kunnen toepassen in de stad. Dit wordt een interactieve sessie waarbij de hele zaal wordt uitgedaagd om te bewegen.

  • Marco te Brömmelstroet is de fietsexpert van Amsterdam. Nu onze stad gaat verdichten worden de fietspaden steeds drukker met als gevolg meer verkeersonveilige situaties. Hoe zorg je voor comfortabele en veilige routes door de stad?
  • Annemieke Molster is veel bezig met een van de bepalende factoren voor een goed functionerende, aantrekkelijke stad: mobiliteit. Ze onderscheidt zich door haar uitgebreide kennis over voetgangers.
  • Elger Blitz Carve ontwerpt publieke speelruimtes met een cross-disciplinaire aanpak die aansluit bij hedendaagse behoeften en trends. Zijn missie is ruimte creëren voor de spelende mens in de stad.

De Beweegvriendelijke Stad

“Een stad met fijne speelplekken, een stad die fungeert als één grote sportschool, een stad waar je veilig kunt opgroeien en oud kunt worden, en een stad waar je overal vanzelfsprekend kan fietsen”. Ad de Bont is stedenbouwkundige en projectleider en verbindt ontwerp, onderzoek en proces vanuit verschillende niveaus. Ad zal ons de resultaten van het onlangs uitgebrachte boek: ‘De Beweegvriendelijke Stad’ vertellen. In dit boek staat Amsterdam model als stad waar fysiek bewegen een vanzelfsprekend onderdeel is van het dagelijks leven. Met slimme ingrepen – van het plaatsen van waterkraantjes en kluisjes bij hardlooproutes tot het openbaar maken van school(speel)pleinen – wordt er gewerkt aan een beweegvriendelijke stad voor alle inwoners, bezoekers en werknemers.

maandag 27 nov 2017, 20.00
Studio
Deze 85 mensen waren aanwezig