De Stad

Kloof dichten

‘Kan niet’, ‘hoort niet’, ‘willen we niet’, de dialoog tussen werknemers en werkgevers zit vast. Modern werkenden aller soorten en maten verenigt u!
woensdag 29 nov 2017, 00.00
wo 29 nov 2017, 00.00
IJ Zaal

Het onderscheid tussen werknemers en -gevers begint te vervagen. Er ontstaan tal van nieuwe werkvormen zoals zzp'ers, payrollers, freelancers en mensen met meerdere deeltijdbanen. Het huidige politieke debat lijkt zich voornamelijk te focussen op het verschil tussen vast en flex, maar is het niet tijd dat we op zoek gaan naar gedeelde belangen in plaats van het vergroten van deze? Hoe gaan we over de kloof heenstappen en organiseren we basale zekerheden voor alle werkenden? We gaan op zoek naar antwoorden waarbij we ons niet laten beperken door traditionele instituties, partijen en conventies en nodigen iedereen uit om mee te praten en te denken over (onconventionele) oplossingen.

Om de arbeidsmarkt in te richten voor alle werkenden gaan we in gesprek over drie verschillende aspecten:

  • Arbeidsrelaties
    Hoe willen we werken? Is dat nog volgens het vaste contract of zijn er andere werkvormen? Hoe zien die er dan uit?
  • Arbeidsongeschiktheid en pensioen
    We werken niet voor eeuwig en iedereen loopt het risico opeens te moeten stoppen. Hoe richten we dat in?
  • Scholing
    Veranderingen vragen om nieuwe vaardigheden. Hoe zorgen we er voor dat alle werkenden zich blijven ontwikkelen?

De Werkvereniging

Roos Wouters ergerde zich aan het werkgever-werknemer-hokjes denken in de politiek. Volgens haar zijn er tegenwoordig tal van werkvormen, ze noemt ze ‘de Modern Werkenden’. Samen met Bas van der Voort en Carsten Lund Thomsen richtte ze ‘De Werkvereniging‘ op. Volgens hen worden Modern Werkenden onvoldoende gehoord door de huidige partijen, terwijl wel over hen besloten wordt. Zij stellen dat de bestaande voorzieningen en verzekeringen vooral zijn ingericht op traditionele werkgevers, werknemers en freelancers. Zij willen echter zorgen voor een structuur die zich op alle werkenden richt.

Pierre Spaninks

ZZP-expert Pierre Spaninks  onderzoekt de rol van zelfstandige professionals in economie en samenleving. Vanuit zijn rol als onderzoeker, adviseur, auteur en spreker is hij geïnteresseerd in de werkelijkheid achter de cijfers over ZZP’ers. Wie zijn de mensen om wie het gaat? Wat doen ze, voor wie, waarom, en hoe? Wat is hun situatie en hoe ervaren zij die? Hij heeft meerdere boeken op zijn naam, waaronder ZZP’ers: marktvernieuwers of marktverziekers?

Josien van Breda

Josien van Breda begon als arbeidsmarktjurist en besloot al snel om politiek actief te worden. Als directeur van FNV Zelfstandigen zette zich in voor de belangen van zelfstandigen op de arbeidsmarkt. In september dit jaar liet ze FNV Zelfstandigen achter met één boodschap aan haar collega’s: stop niet met nadenken bij het vaste contract en treed de toekomst met vertrouwen tegemoet. Momenteel zet ze zich in als adviseur.

Sascha Janssen

Advocaat Sascha Janssen is gespecialiseerd in arbeidsrecht, pensioenrecht en de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Daarnaast is ze actief op twitter en bereid om te denken in oplossingen om de arbeidsmarkt in te richten voor alle werkenden.


Bron: werkvereniging.nl

woensdag 29 nov 2017, 00.00
IJ Zaal
Deze 66 mensen waren aanwezig