Global Trends

Klimaatverandering in de media

Draagt de journalistiek een maatschappelijke verantwoordelijkheid?
maandag 11 sep 2017, 20.00
ma 11 sep 2017, 20.00
IJ Zaal

In 2016 besteedden alle grote Amerikaanse nieuwszenders samen nog geen 50 minuten aan klimaatverandering, één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Hoe is het in Nederland en Vlaanderen gesteld met de berichtgeving over het klimaat? Is dit bij ons ook een onderbelicht thema, of neemt met het opwarmen van de aarde ook de aandacht hiervoor toe? En hoe wordt de klimaatdiscussie weergegeven in de media? Verreweg de meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de huidige klimaatverandering door mensen wordt veroorzaakt, een klein aantal accepteert die conclusie echter niet. Worden deze andere geluiden wel genoeg, of juist teveel, gehoord? Verwacht een verhitte discussie tussen klimaatwetenschappers, -activisten en -critici en ontdek welke redactionele en journalistieke overwegingen aan klimaatverslaggeving vooraf gaan.

  • Bart Verheggen is universitair docent klimaatverandering en aardwetenschappen aan Amsterdam University College. Daarnaast houdt hij zich bezig met klimaatcommunicatie en neemt hij actief deel aan het publieke klimaatdebat, waarin hij vooral een wetenschappelijk gefundeerde stem wilt laten horen.
  • Barbara Debusschere is Chef Wetenschap bij de Morgen, waar zij probeert moeilijke onderzoeken over wetenschap op een eenvoudige, maar interessante en kritische manier te vertalen voor haar lezers. Barbara schrijft onder andere over ecologie & klimaat.
  • Marianne Zwagerman is schrijver, columnist (BNR) en opiniemaker (De Ochtend, BNR en WNL). Haar specialisaties zijn innovatie, de (publieke) omroep, kranten, journalistiek, internet en sociale media. Ook laat zij zich uit over het klimaat: als klimaatoptimist plaatst zij kritische kanttekeningen bij het klimaatbeleid.
  • Manu Busschots is socioloog en als trainer en coach al 10 jaar praktisch psycholoog. Hij is de oprichter van KlimaatGesprekken (de Nederlandse tak van Carbon Conversations). De missie van KlimaatGesprekken is om met behulp van praktische klimaatpsychologie mensen te verbinden en boosheid, bezorgdheid of negeren om te zetten in klimaatvriendelijke actie.

Bron: smartgoal.vn

Van bord tot bord: de klimaat special

Onze koks zijn uitgedaagd om een passend klimaatvriendelijk menu samen te stellen, en dat is gelukt. Bekijk het menu en reserveer een tafel >>

maandag 11 sep 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 156 mensen waren aanwezig