Klimaatneutraal Bouwen

Hoe kan de bouwsector terrein winnen op weg naar klimaatneutrale bouw?
maandag 14 mei 2018, 20.00
ma 14 mei 2018, 20.00
IJ Zaal

In de bouwsector zijn grote veranderingen gaande op het gebied van duurzaamheid. Betere isolatie, zuinigere apparatuur en alternatieve energieopwekking worden langzaam maar zeker de norm. Een belangrijke ontwikkeling aangezien Nederland laag scoort op het Europese lijstje van de percentages aan duurzame energie. De energiebalans is echter niet alles. Uiteindelijk is het doel om verdere opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. Op welke manieren kan de sector nog terrein winnen op weg naar klimaatneutrale bouw? Tijdens het programma komen verschillende partijen die zich inzetten met de verduurzaming van de bouwsector aan het woord.

Sustainer Homes

Sustainer Homes is opgericht om architectuur duurzamer, flexibeler en toegankelijker te maken. De woningen stoten maar liefst 90% minder CO2 uit ten opzichte van een regulier gebouw van staal en beton. De modules vormen de bouwstenen voor het realiseren van diverse soorten gebouwen, van Tiny House tot modulaire woning en utiliteitsbouw. De modules zijn compleet circulair en gaan ten minste 50 jaar mee. Wolf Bierens is één van de vier oprichters en Technisch Directeur van Sustainer Homes. Gedreven door zijn idealen en visie streeft hij om met zijn bijdrage de transitie naar een meer duurzame en sociale wereld te versnellen.

BREEAM-NL

BREEAM is een internationaal erkende beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Inmiddels zijn al meer dan 200.000 gebouwen gecertificeerd volgens deze methodiek. BREEAM-NL, ontwikkeld door de Dutch Green Building Council, is de Nederlandse variant van het oorspronkelijk Britse keurmerk. Sinds 2009 is dit keurmerk in Nederland operationeel.Thomas Metz heeft in de rol van expert en assessor van BREEAM-NL bij een groot aantal projecten ervaring opgedaan. Sinds drie jaar is hij werkzaam bij de Dutch Green Building Council. Daar houdt hij zich bezig met de ontwikkeling en het beheer van het keurmerk. Hij kent als geen ander de meerwaarde van het keurmerk, maar ook de uitdagingen die hierbij voorkomen.

BAM 

De afdeling Bouw en Techniek van de BAM heeft in opdracht van ABN AMRO het CIRCL-paviljoen gerealiseerd. Een gebouw waarbij in samenwerking met verschillende partners innovatieve en experimentele duurzame concepten zijn toegepast. Daarnaast gaat een consortium met daarin gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, een dochteronderneming van BAM, het Bajes Kwartier transformeren naar een nieuwe woonwijk. De ambitie is om alle woningen in de wijk energieneutraal te maken en daarnaast 98 procent van de materialen van de Bijlmerbajes te hergebruiken.  Rutger Sypkens is manager commerciële zaken en planontwikkeling bij BAM Bouw en Techniek Amsterdam. Hij zet zich in voor de duurzaamheidsambitie van BAM en is nauw betrokken bij CIRCL en de ontwikkeling van het Bajes Kwartier.

Urban Mining Collective

Het Urban Mining Collective (UMC) is opgezet door New Horizon. Bij dit bijzondere collectief wordt de stad gezien als bron van grondstoffen. Grondstoffen en materialen worden uit slooppanden gehaald en geschikt gemaakt voor hergebruik. Het UMC verduurzaamt hiermee de grondstoffen en materiaalstroom in de gebouwde omgeving.  Het collectief bestaat uit verschillende partners, allen actief in de bouw. één van deze partners is Rexel Nederland. Erik Koremans is Manager Verduurzaming Vastgoed bij Rexel Nederland en vanuit deze functie is hij verantwoordelijk voor vormgeven en implementeren van het concept “Het Nieuwe Bouwen”. Het concept omvat drie thema’s: Circulair Bouwen, Energieneutraal Bouwen en Lean Bouwen.

maandag 14 mei 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 68 mensen waren aanwezig