Global Trends

Klimaatkloof

Wie zijn de verliezers en winnaars van het klimaatbeleid?
vrijdag 8 sep, 20.00
vr 8 sep, 20.00
Grote zaal
Reageer

Volgens recent onderzoek worden klimaatkosten in Nederland niet evenredig verdeeld. Met name mensen met lage inkomens komen er slecht vanaf. Voordeeltjes als subsidies en belastingkortingen op duurzame energie, bijvoorbeeld voor zonnepanelen of een elektrische auto, gaan aan hun neus voorbij. Ondertussen stijgen de kosten van hun energierekening verder door. De verwachting is dat de ongelijkheid de komende jaren toeneemt. Van een filosoof tot aan de CEO van een energiebedrijf: wie zijn volgens onze gasten verliezers en winnaars van de energietransitie? Hoe zorgen we ervoor dat verschillen niet groter worden?

  • Filosoof en onderzoeker Naomi van Steenbergen (Universiteit Utrecht) werkt o.a. mee aan een internationaal onderzoek naar klimaatverandering vanuit een mensenrechtenperspectief. In een hoorcollege gaat zij in op de vraag: ‘wat is een eerlijke verdeling van klimaatkosten?’
  • René Schellekens (RWS Leefomgeving) adviseert gemeenten op lokaal klimaatbeleid. De laatste jaren specifiek met een focus op verduurzaming van de bebouwde omgeving en het particulier woningbezit. Hij ziet klimaatbeleid juist niet als een bedreiging, maar als een kans om sociale verschillen tussen mensen te verkleinen.
  • Kitty Jong is vice voorzitter van vakbond FNV. Wat voor effect heeft klimaatbeleid op werkgelegenheid? En hoe gaan duurzaam beheer van de aarde samen met een sociaal rechtvaardige oplossing voor de gevolgen op arbeid?
  • Donald Pols is directeur van Milieudefensie. Hij is ervan overtuigd dat het klimaatverandering een onderwerp is dat ons allemaal aangaat en verder reikt dan degene die zich zonnepanelen, een elektrische auto en biologische boodschappen kunnen veroorloven. Eerlijk omschakelen met een ditto verdeling van de lusten en lasten is noodzakelijk en moet veel meer het uitgangspunt zijn in klimaatbeleid.

Onze programma's worden financieel mede mogelijk gemaakt door:

vrijdag 8 sep, 20.00
Grote zaal
Deze 124 mensen waren aanwezig