Global Trends

Klik- en kluseconomie

Sollicitatiegesprekken zijn passé en alleen jij gaat over jouw werkuren. Hoe vinden we de balans tussen vrijheid en zekerheid in de nieuwe platformeconomie?
woensdag 7 nov 2018, 20.00
wo 7 nov 2018, 20.00
IJ Zaal

Als je snel werk nodig hebt, bieden digitale platformen de oplossing. Je installeert een app, slaat het sollicitatiegesprek over en gaat aan de slag. Er is geen baas die zegt wat je moet doen, je tekent zelf in op beschikbare klussen en regelt je eigen werktijd. De meest bekende banen zijn natuurlijk chauffeur via Uber of koerier via Deliveroo, maar ook andere digitale platformen maken hun intrede zoals Temper, Roamler of Upwork. Platformen beloven vrijheid en zelfstandigheid, maar schrijven tegelijkertijd zichzelf uit qua verantwoordelijkheid over de sociale rechten en levenskwaliteit van 'hun personeel'. Wat is eigenlijk je vrijheid wanneer je werkt voor deze digitale platformen? Moet er juridisch een derde vorm naast zzp en werknemer bestaan om schijnzelfstandigheid aan te pakken? Hoe kunnen we meer vrij en flexibel werken zonder daarom in te boeten aan zekerheid?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met een inleidend interview met regisseur Roland Duong, over de inspiratie om deze documentaire te maken.
  • Vervolgens praten we met platformwerker Antoinette Verhoef en freelance hulpkok (onder andere via Temper Works) Enzo Salatiello over hun ervaring met werken via een platform. Waarom kiezen zij voor werken via platformen, en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
  • Daarna gaan we in gesprek met Paul Eggink, oprichter en CEO van Temper Works, Johan Zwemmer, docent arbeidsrecht en advocaat, en Erik Pentenga, sectorbestuurder FNV Flex. Hoe denken zij over de opkomst van flexwerken via platformen? Wat gaat dit veranderen aan de rechten van werknemers? En hoe vinden we de middenweg tussen zekerheid en vrijheid?
  • We sluiten de avond af met een gesprek met Marieke Blom, hoofdeconoom bij de ING, en Niels van Doorn, Assistant Professor of New Media and Digital Culture aan de UvA. Met hen gaan we praten over de impact van platformwerken op de samenleving. Wat is de invloed van een platformsamenleving op economisch, politiek en sociaal gebied?

De platformeconomie

Werkplatformen spelen snel in op veranderingen in vraag en aanbod van werk. Als zzp’er schrijven werkers zich in op een klus en gaan ze meteen aan de slag. De kritiek luidt dat deze flexwerkers niet beschermd of verzekerd zijn, en dat platformbedrijven dit op zich moeten nemen. Maar hoe ervaart de platformwerker dit? Veel studenten werken via platformen en maken zich geen zorgen over hun verzekeringen. Als de platformwerker tevreden is, moet er dan iemand voor hen opkomen? Is het aan de overheid om dit te reguleren? Of mag de platformwerker het heft in eigen handen houden en zelf beslissen over zijn verzekeringen?

woensdag 7 nov 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 101 mensen waren aanwezig