Global Trends

Klik- en kluseconomie

Sollicitatiegesprekken zijn passé en alleen jij gaat over jouw werkuren. Is straks iedereen freelancer in de platformsamenleving?
woensdag 7 nov, 20.00
wo 7 nov, 20.00
IJ Zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

Als je snel werk nodig hebt, bieden digitale platformen de oplossing. Je installeert een app, slaat het sollicitatiegesprek over en gaat aan de slag. Er is geen baas die zegt wat je moet doen, je tekent zelf in op beschikbare klussen en regelt je eigen werktijd. De meest bekende banen zijn natuurlijk chauffeur via Uber of koerier via Deliveroo, maar ook andere digitale platformen maken hun intrede zoals Temper, Roamler of Upwork. Te mooi om waar te zijn? Wat is eigenlijk je vrijheid wanneer je werkt voor deze digitale platformen? Maakt deze flexibele manier van werken de toekomst uit? Op welke manier hertekenen platformen onze manier van werken?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met een inleidend interview met regisseur Roland Duong, over de inspiratie om deze documentaire te maken.
  • Vervolgens praten we met Enzo Salatiello, freelance hulpkok bij Temper Works, over zijn ervaring met werken via een platform. Waarom koos hij voor Temper en wat zijn voor hem de voordelen van platformwerk?
  • Daarna gaan we in gesprek met Paul Eggink, oprichter en CEO van Temper Works, Johan Zwemmer, docent arbeidsrecht en advocaat, en Zakaria Boufangacha, Dagelijks Bestuur bij de FNV. Hoe denken zij over de opkomst van flexwerken via platformen? Wat gaat dit veranderen aan de rechten van werknemers? En hoe vinden we de middenweg tussen zekerheid en vrijheid?
  • We sluiten de avond af met een gesprek met Marieke Blom, hoofdeconoom bij de ING, en Niels van Doorn, Assistant Professor of New Media and Digital Culture aan de UvA. Met hen gaan we praten over de impact van platformwerken op de samenleving. Wat is de invloed van een platformsamenleving op economisch, politiek en sociaal gebied?
woensdag 7 nov, 20.00
IJ Zaal
Reserveer
Deze 20 mensen zijn aanwezig