De Stad

Klein wordt groot

Komen de tiny houses in Nederland van de grond? We vragen het o.a. Finch Buildings en Tiny TIM.
maandag 14 nov 2016, 19.30
ma 14 nov 2016, 19.30
Expo

Volgens sommigen is de wereldwijde en Nederlands Tiny House beweging een levensstijl trend. Minder groot wonen, met minder spullen en daarbij ook nog eens flexibel zijn is hartstikke hip. De Tiny Houses zijn potentieel ook een oplossing voor verschillende huisvesting vragen, bijvoorbeeld voor starters, studenten en statushouders. Momenteel testen verschillende gemeenten in Nederland of de tiny houses daar een plek kunnen krijgen en worden verschillende pilotprojecten opgestart. Komt dit van de grond?

Jelte Glas experimenteert met het bedrijf Woonpioniers aan allerlei innovatieve woonconcepten. Op FabCity stonden zij met hun model de Porta Palace. Naast een oplossing voor woonvraagstukken, ziet Jelte de tiny house movement ook als een instrument om duurzaam wonen te promoten en in de praktijk te brengen.

De Finch was afgelopen jaar één van de zes winnende ontwerpen van ‘Home Away From Home’ prijsvraag, uitgeschreven door de Rijksbouwmeester en het Centraal Orgaan asiel Opvang (COA). Die vroegen architecten en ontwerpers met innovatieve oplossingen te komen voor het nijpende probleem van de huisvesting van de asielzoekers met een verblijfsvergunning. Met een strak en slim design is de Finch bovenal praktisch; hij is makkelijk en goedkoop te verplaatsen en gaat zeker 25 jaar mee. Eerder stonden er vier Finch modules op FabCity in Amsterdam en waren de speciaal omgebouwde modules te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven. In januari plaatst de gemeente Leiden in ieder geval tientallen (en mogelijk zelfs meer dan 100) exemplaren om statushouders in te huisvesten. Oprichter Jurrian Knijtijzer praat ons bij.

© NRC

Bron: NRC

De Tiny TIM haalde afgelopen jaar het NOS nieuws  met hun zelfvoorzienende (studenten)woning. In samenwerking met de gemeente Haarlem wordt gekeken of daar een heuse Tiny TIM village gebouwd kan worden. Ook de Tiny TIM was met een vernieuwd interieur te zien op de Dutch Design Week.

maandag 14 nov 2016, 19.30
Expo
Deze 56 mensen waren aanwezig