De Stad

Klein Wonen

Wat zijn de grootse mogelijkheden van tiny housing?
vrijdag 13 sep 2019, 20.00
vr 13 sep 2019, 20.00
Studio

Er wordt veel over gepraat, maar Almere besloot het, in samenwerking met het Rijk, te doen: grond vrijmaken voor tiny houses. Een ideeënprijsvraag werd uitgeschreven, die leidde tot 245 inzendingen en uiteindelijk een pocketwijk met meerdere inventieve huisjes. In het boek ‘Klein Wonen’ wordt de totstandkoming van de wijk tot in het kleinste detail beschreven. Voor ons vormt de publicatie aanleiding om samen met ontwerpers, beleidsmakers en een filosoof het tiny housing-fenomeen onder de loep te nemen. Wat kunnen we leren van Almere? En welke mogelijkheden liggen er in Amsterdam?

Het boek

“Dit boek vormt een prachtige weergave van wat de samenwerking tussen het Rijk en de gemeente Almere heeft opgeleverd. Met de BouwEXPO Tiny Housing als basis is klein wonen niet alleen een visie of concept, het is ook uitgewerkt en daadwerkelijk gebouwd. Daarmee worden bouwstenen aangereikt die overal in het land kunnen worden toegepast, en ook daarbuiten.”

Kasja Ollongren, Minister van Binnenlandse Zeken en Koninkrijksrelaties, in het voorwoord van Klein Wonen.

Wat gaan we doen?

Jacqueline Tellinga, samensteller en mede-auteur van Klein Wonen, trapt de avond af met een presentatie waarin ze uitlegt waarom er meer dan ooit behoefte is aan tiny houses. Ook vertelt ze meer over de totstandkoming van de BouwEXPO.

Met zijn project The incredible shrinking man doet filosoof en kunstenaar Arne Hendriks, tevens jurylid van de BouwEXPO, al jaren onderzoek naar de krimpende mens. De tiny house-beweging vormde voor hem een belangrijke inspiratiebron. De beweging laat volgens hem zien dat er in de mens niet alleen een verlangen naar groei en meer huist, maar ook een verlangen naar krimp en kleiner. Op deze avond legt hij uit waarom de mens niet meer nodig heeft dan een tiny house.

Vervolgens brengen we drie ontwerpen van de BouwEXPO voor het voetlicht: het Wikkelhouse, Slim Fit en Tiny Towers. Rick Buchter, Geurt Holdijk en Ana Rocha vertellen meer over hun ontwerp. En hoe zien zij de toekomst van het tiny house?

Tot slot richten we de blik om Amsterdam. Met experts buigen we ons over de vraag waar in de hoofdstad nog ruimte zou zijn voor tiny houses.

vrijdag 13 sep 2019, 20.00
Studio
Deze 84 mensen waren aanwezig