Global Trends

Kijkje in de keuken

Nu de zomer op z’n eind is gelopen en het oogstseizoen in volle gang is, kijken we hoe het de verschillende Amsterdamse stadslandbouwers het afgelopen halfjaar is vergaan.
donderdag 5 sep 2013, 20.00
do 5 sep 2013, 20.00
IJ Zaal

Stadslandbouw is het pioniersstadium voorbij. Van de vierkante meterbakken van de Stadsboeren tot projecten van drie hectare, zoals het nieuwe Elzenhagen van Eetbaar Amsterdam in Amsterdam-Noord: stadslandbouw is er van klein tot groot.

Hoe stadslandbouwers er echt geld mee kunnen verdienen, hoe ze dus echte boeren worden, blijkt nog lastig. Maar dat is volgens de meeste initiatiefnemers ook niet het doel. Educatie en sociale cohesie, dat zijn de waarden die bij de meeste projecten op de eerste plek staan.

Nu de zomer op z’n eind is gelopen en het oogstseizoen in volle gang is, kijken we hoe het de verschillende Amsterdamse stadslandbouwers het afgelopen halfjaar is vergaan. Hebben ze hun ambities waar kunnen maken? Tegen welke problemen liepen ze aan? Wat is de oogst? En hoe ziet hun toekomst eruit?

Aansluitend hierop gaan we in gesprek over de vraag wat een stadslandbouwproject succesvol of duurzaam maakt. Hoe worden projecten zelfvoorzienend en dus minder afhankelijk van subsidie? Hoe behoudt je het enthousiasme van vrijwilligers en draagvlak bij de buurt? Hoe verspreiden we kennis over tuinieren? Welk ‘business model’ gebruiken verschillende stadslandbouwers? Welke rol kan de gemeente in zo’n business model spelen en welke rol moet de lokale overheid vooral niet willen innemen?

Met onder andere Harry de Vries (Voedselvisie gemeente Amsterdam), de initiatiefnemers achterVoedseltuin IJplein, Joris Lohman (voorzitter Youth Food Movement), Stadstuinder Wiek de Keijser,Vera Anna Bachrach (de Tostifabriek) en Philip van Traa (GrownDownTown).