De Stad

kick-off

De kick-off van een waterrevolutie! Met o.a. Russell Shorto en Tracy Metz.
vrijdag 14 feb 2014, 00.00
vr 14 feb 2014, 00.00
Grote zaal

Enkele jaren terug werd Water Republic gelanceerd; een ambitieus en meerjarig plan om het internationale publiek kennis te laten nemen met het veelzijdige thema: Water in de Amsterdamse regio. De stad zou zich via dit plan presenteren als proeftuin voor innovatie op het gebied van water. En zodoende als een stad van de toekomst.

Op het moment schieten allerlei waterinitiatieven als paddenstoelen uit de grond. Supermarkt Marqt aan de Wolvenstraat laat haar producten per boot leveren, Waternet haalt fosfaat uit het rioolwater en de autarkische drijvende woonwijk Schoonschip wordt ontwikkeld.

Reden genoeg voor Pakhuis de Zwijger, in samenwerking met Vandejong Creative Agency, Waternet,gemeente Amsterdam en Kees van Ruyven Stadsontwikkeling, te onderzoeken hoe we samen met vele anderen nieuw leven kunnen blazen in het plan Water Republic. En dit plan te koppelen aan het jaar 2025, waarin Amsterdam haar 750ste verjaardag viert en de tiende editie van SAIL plaatsvindt. Een uitgelezen kans om Amsterdam nog sterker neer te zetten als waterstad.

Dit onderzoek start met een serie van bijeenkomsten in 2014 in Pakhuis de Zwijger. Op vrijdag 14 februari vindt de kick-off van deze serie plaats met onze speciale gast Russell Shorto, schrijver van de bestsellerAmsterdam: geschiedenis van de meest vrijzinnige stad ter wereld en tevens journalist bij The New York Times Magazine.

De avond is bedoeld om te inspireren, maar ook met de aanwezigen de juiste koers van het onderzoek te bepalen. We willen veel verschillende initiatieven verzamelen om de Amsterdamse ‘waterkaart’ te verrijken. Misschien met jouw idee of project? Zo starten we op weg naar het jubileumjaar 2025 met het bouwen van een watercommunity.

Met o.a.: Russell Shorto (Amerikaanse journalist voor The New York Times Magazine, oud-directeur van het John Adams Institute en schrijver van het boek Amsterdam: geschiedenis van de meest vrijzinnige stad ter wereld), Tracy Metz (Amerikaanse journalist en auteur van het boek Zoet & Zout: water en de Nederlanders), Maarten Ouboter (Waternet), Ben de Ru (Projectmanager Fosvaatje bij Waternet),Willem Post (Manager Mokum Mariteam), Egbert Fransen (directeur Pakhuis de Zwijger) enarchitectenbureau Space & Matter