Creatieve Industrie

Karianne Bueno

Over een leven afgezonderd van de moderne maatschappij. Het nieuwe fotoboek 'Doug's Cabin' toont kluizenaar Doug die al decennia alleen in een bos woont.
woensdag 17 apr, 20.00
wo 17 apr, 20.00
Studio
Reageer

Fotograaf Karianne Bueno is geïnteresseerd in onze tegenstrijdige verhouding met natuur en wildernis en alles wat daarmee samenhangt. Voor haar derde fotoboek 'Doug's Cabin', dat deze maand verschijnt, volgde ze jarenlang Doug die al meer dan vijfenveertig jaar in het desolate regenwoud van Vancouver Island, Canada, woont. Hoe kun je wonen aan de rand van de wereld, zonder ook maar een enkel streepje bereik op je telefoon? Het resultaat van haar onderzoek is een fotoboek waarin haar werk verweven is met beelden van vroeger, tekeningen, plattegronden, dagboekfragmenten en historische feiten. In gesprek over beeldtaal, haar fascinatie voor de relatie tussen mens en natuur en haar werkwijze.

Karianne Bueno

Hoe verhouden we ons als Westerse mensen tot de natuur? Dat is een vraag die fotograaf Karianne Bueno stelt met haar werk. Na haar Master Fotografie in Breda publiceerde ze twee fotoboeken, Asper en Haiiro. Asper beschrijft de schoonheid van het Belgische platteland, waar de onderdrukking van het kleine stadsleven nooit ver weg is. In Haiiro (wat grijs of grijsachtig betekent in het Japans) visualiseert ze de emotie van verlangen naar elders, met stadsgezichten, koivissen, de suburban omgeving en natuurlijke omgevingen van bomen en oceanen. Natuur trekt ons aan vanwege (het idee van) schoonheid, rust, ruimte, ontspanning, maar stoot ons af als we grip op haar verliezen. Te stil, te donker of onherbergzaam. Hoe gaan we daar mee om?

© Karianne Bueno

Doug’s Cabin

Ze ontmoette Doug, die al meer dan vijfenveertig jaar in het desolate regenwoud van Vancouver woont, op zijn camping in 2010. Sindsdien liet hij (en zijn levensstijl) haar niet meer los. Wat brengt iemand ertoe om aan de rand van de wereld te wonen? Hoe overleef je in een donker bos vol wilde dieren, zonder ook maar een enkel streepje bereik op je telefoon?

Toen ze hem opzocht met haar camera bleek Doug haast uitsluitend over het verleden van zijn bos te willen praten. Er hadden hechte gemeenschappen gewoond, overal op de camping waren restanten hiervan te zien. Doug wilde met deze restanten zijn droom realiseren, een camping en openluchtmuseum tegelijk, maar hij wordt oud en is de strijd tegen de elementen aan het verliezen.

Het uiteindelijke boek Doug’s Cabin neemt de lezer mee het oerwoud in. Dwalend door het bos en de tijd bekruipen je vragen als; Hoe verhouden we ons tot de wilde natuur? Is het leven wel zo maakbaar als we geloven? En wat, als we er niet meer zijn? Het boek beslaat ruim 60 foto’s, dagboekfragmenten, brieven, feiten, tekeningen en archiefmateriaal. Samen met editor Ellen Sanders en de ontwerpers van PutGootink vertaalden ze het mozaïekverhaal naar een fotoboek. De financiering haalde ze o.a. op via een succesvolle Voordekunst campagne, Mondriaanfonds en Prins Bernard Cultuurfonds.

woensdag 17 apr, 20.00
Studio
Deze 44 mensen waren aanwezig