De Stad
NRC presenteert

Kamagurka: ‘Wat er ook gebeurt, ik moet tekenen’ (VERZET)

Al 41 jaar tekent Kamagurka voor NRC, vanavond vieren we dit ongekende jubileum! We gaan in gesprek met de tekenaar én Kamagurka gaat live tekenen.
dinsdag 24 mrt, 20.00
di 24 mrt, 20.00
Grote zaal

‘Je mag de kleine zijn oorsmeer wel eens verversen... snif... snif...’ Dat is de eerste zin in de eerste strip die Kamagurka tekende voor NRC Handelsblad. Meer dan veertig jaar geleden debuteerde de toen 22-jarige Vlaamse tekenaar in NRC. “Een goeie krant maak je met gekken”, aldus Adriaan van Dis die als toenmalig chef van het NRC-katern Zaterdag Bijvoegsel Kamagurka zijn eerste opdracht gaf. Want Kamagurka, de kunstenaarsnaam van Luc Zeebroek, was zo’n gek. Het was het begin van een samenwerking die tot op de dag van vandaag voortduurt. En uitgebreid is: maakte Kamagurka aanvankelijk wekelijks een tekening, sinds 2002 publiceert hij zelfs dagelijks een tekening in de krant. Een jubileum van 41 jaar: dat heuglijke feit verdient een feestelijke avond!

Op dinsdagavond 24 maart vieren we het fenomeen Kamagurka – de tekenaar, de tekening én de actualiteit. Wat maakt een goede nieuwstekening? Hoe ziet zijn dagelijkse creatieve proces eruit? Hoe kwam hij als 22-jarige jongeman bij NRC terecht? Voor welke oranje machine stak hij zich ooit in de schulden? En waarom wil hij – zelfs op het moment dat zijn been zou worden afgezet – toch tekenen?

We brengen het absurdisme van zijn tekeningen deze avond naar het podium. We gaan in gesprek, maar uiteraard wordt er ook getekend. Want een avond met Kamagurka zonder dat er getekend wordt, dat gaat natuurlijk niet.

dinsdag 24 mrt, 20.00
Grote zaal
Deze 78 mensen waren aanwezig