Creatieve Industrie

Joost van Bellen ontmoet MARTAN

Creatieve duizendpoot Joost van Bellen deelt de belangrijkste lessen uit zijn schrijvers- en DJ carrière.
dinsdag 25 apr 2017, 19.30
di 25 apr 2017, 19.30
IJ Zaal

Dutch Masters is een serie waarin we iedere maand succesvolle creatieven en ondernemers van Nederlandse bodem uitnodigen. Eerder waren onder andere Paul Mijksenaar, Renny Ramakers, Joost Swarte en Erik Kessels te gast. Deze maand is DJ, modeliefhebber en schrijver Joost van Bellen onze Dutch Master, een fenomeen die onmogelijk in één hokje te plaatsen is. Maar wie zijn dertigjarige carrière goed bestudeert ziet de algemene delers: blijven vernieuwen, mensen vermaken en iets mee geven. Iedere editie vragen we de Dutch Master om een Dutch Talent uit te nodigen. Deze keer is dat het modeduo MARTAN dat afgelopen seizoen de modeweek van Amsterdam openden.

Joost van Bellen

De veelbewogen carrière van Joost van Bellen brengt het rauwe nachtleven, de fashion scene en het literaire circuit samen. Geroemd om zijn veelzijdigheid, scherpte en ondernemerschap werd hij door het Parool genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar in 2008 en in 2013 voor de Amsterdamprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. Waar komt zijn ondernemersdrang vandaan? Wat is zijn visie op Amsterdam als creatieve stad? En hoe combineert hij autonoom werk met opdrachtgeverschap?

Van Bellen’s DJ carrière begon in de meest roemruchte nachtclub van Nederland: de RoXY en rolde door in Meubel Stukken: feestaannemers die muziek, nachtleven, kunst, mode en confetti bij elkaar brachten. Van Bellen stapte in 2010 uit Meubel Stukken, maar de liefde voor muziek bleef. Zo onstond het recalcitrante Rauw, een clubavond als tegenreactie op de opkomende geldbeluste dance-industrie.

Het lijkt alsof ik met Rauw, en de familie die daaromheen ontstaan is, een tijdloos onderdak heb gevonden, waarmee ik muzikaal nog altijd kan doen wat ik wil. Het mag nooit té braaf of serieus zijn.

Een van zijn andere liefdes, mode, onstond al jong in de kapperszaak van zijn familie. Geen wonder dat hij sinds 2005 samen met zijn partner Sander Stenger onder de naam Star Studded Studios muziekregie doet voor modeshows. Sindsdien reizen ze naar modeweken in steden als Parijs, New York, Milaan, New Delhi en Berlijn om te werken voor merken als G-Star, Jan Taminiau, Scotch & Soda, Diesel Black Gold en Viktor & Rolf.

Een van zijn laatste avonturen is het schrijven van zijn omvangrijke debuutroman Pandaogen over Eva Akkerman, een transgender topmodel dat hunkert naar aandacht en roem. Het boek kwam in april 2014 (na bijna vier jaar keihard werken) eindelijk uit.

MARTAN

MARTAN is het label van Luuk Kuijf & Diek Pothoven, beiden in 2015 afgestudeerd aan ArtEZ. Na jaren al stiekem te hebben samengewerkt, lanceerden zij in januari 2017 hun eerste gezamenlijke collectie tijdens de 26ste editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. Hun veelbesproken collectie is gebaseerd op de Bahá’í-tempel waarin iedere geloofsovertuiging en spiritualiteit mag worden uitgeoefend. Het getuigt van een optimistisch toekomstbeeld met veel kleur, gevoel en lef. MARTAN is niet bang veel heftige creatieve knappe koppen aan boord te nemen. Het gaat om het bouwen van een continu evaluerend en bewegend superteam. Een soort Nederlands elftal van de creatieve industrie. De focus in het ontwerpproces ligt op het volledig uitwerken en vertalen van het concept in nieuwe materialen, ontwerp-principes en context. Een manier van ontwerpen die vaak verloren gaat in de vluchtige drang naar esthetiek en trend. 

dinsdag 25 apr 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 109 mensen waren aanwezig