Global Trends

Jonny Steinberg, koning van Slow Journalism

Zuid-Afrika’s meester-journalist over verhalen vertellen, n.a.v. zijn nieuwste boek Een man van goede hoop.
This event is in English
Thursday 9 June 2016, 20.00
do 9 jun 2016, 20.00
Expo

Een gedurfder non-fictieboek dan dit bestaat niet. Je leest het verhaal zoals Steinberg het heeft opgeschreven met zijn literaire talent. Dat opgeschreven verhaal is aan de auteur verteld door zijn hoofdpersoon, de Somalische Asad. Wat Asad vertelt is gebaseerd op herinneringen. Elk van deze lagen is zo onbetrouwbaar als de oplichters en smokkelaars waarmee Asad’s levensweg bezaaid is. Toch is het resultaat zo waarheidsgetrouw als maar zijn kan. De lezer leert meer over Afrika dan uit honderd krantenstukken mogelijk zou zijn. Reden om Jonny Steinberg zelf aan een interview te onderwerpen. Pieter van den Blink zal hem ondervragen over Afrika, over schrijven, over het bedrijven van journalistiek.

Een man van Goede HoopAls de Somalische Asad Abdullahi acht jaar oud is, wordt zijn moeder voor zijn ogen doodgeschoten door rebellen. Negentien jaar later woont hij in Blikkiesdorp, de meest beruchte township van Kaapstad. Daar vertelt hij zijn aangrijpende verhaal aan schrijver Jonny Steinberg, gezeten op de bijrijdersstoel van diens auto. Asad zwerft door zuidoostelijk Afrika, overgeleverd aan de gunsten van verre familie en grillige vreemden. Lang is eenzaamheid zijn enige zekerheid – en toch blijft hij onvermoeibaar zoeken naar zijn kans op een beter leven. Dat brengt hem naar Zuid-Afrika, dat echter niet alleen rijker, maar ook gewelddadiger en xenofober is dan hij zich had kunnen voorstellen.

Steinberg schrijft niet alleen het levensverhaal van Asad op, maar ook zijn eigen pogingen om de persoon die naast hem zit te begrijpen. Ook legt hij een duistere kant van hedendaags Zuid-Afrika bloot. Maar Een man van Goede Hoop laat vooral een intens menselijke strijd zien: het vallen en opstaan van een man met de onverzettelijke wil om iets van het leven te maken.

© Sam Barker

© Sam Barker

Jonny Steinberg

Jonny Steinberg is een van de meest succesvolle Zuid-Afrikaanse non-fictieauteurs. Van zijn hand verschenen onder andere Three Letter Plague, dat door The Washington Postwerd uitgeroepen tot ‘Book of the Year’, Midlands en The Number, beide bekroond met de Alan Paton Award, de belangrijkste non-fictieprijs van Zuid-Afrika. Ook doceert Steinberg African studies en crimonologie aan de universiteit van Oxford.

Pieter van den Blink

© Koos Breukel

© Koos Breukel

De moderator van deze avond is journalist en schrijver Pieter van den Blink. Ook heeft hij de Slow Journalism documentaire Parijs, een lang jaar gemaakt. Hij is verbonden aan 360 Magazine. In de Volkskrant schreef hij over Een man van goede hoop:

De lotgevallen van Asad Abdullahi Hirsi lezen als een krankzinnige, waargebeurde Afrikaanse odyssee, dankzij het nauwgezette luister- en schrijfwerk van de Zuid-Afrikaanse schrijver en wetenschapper Jonny Steinberg, die het verhaal uit Asad trok, naploos en vervolgens opschreef in prachtige zinnen.

This event is in English
Thursday 9 June 2016, 20.00
Expo
These 33 people attended