De Stad

Jongerenhuisvesting

Hoe zorgen we voor meer en betaalbare jongerenhuisvesting in Amsterdam?
dinsdag 11 dec 2018, 20.00
di 11 dec 2018, 20.00
Studio

De druk op de Amsterdamse woningmarkt is enorm. Een groep die het met name moeilijk heeft, zijn jongeren. Ondanks dat er veel wordt bijgebouwd voor deze groep, is er nog steeds een tekort aan jongeren- en studentenhuisvesting. Vooral jongeren die zijn geboren en getogen in Amsterdam hebben het moeilijk. Terwijl veel randgemeenten een voorkeursbeleid hebben voor ‘eigen’ jongeren, heeft Amsterdam enkel voorrangsregelingen voor 65-plussers en mensen die van een grote naar een kleine corporatiewoning verhuizen. Hoe kijken (Amsterdamse) jongeren aan tegen hun kansen op de woningmarkt in de stad? Kunnen en moeten we hier in de gemeente Amsterdam iets aan doen om hun kansen te vergroten? Of moeten we dit op het niveau van de Metropoolregio Amsterdam aanpakken?

Dit is geen gesprek óver jongeren, maar mét jongeren. Over hun kansen op de Amsterdamse woningmarkt. Wat gaat er mis? En hoe kunnen we samen op zoek naar oplossingen?

  • Fotograaf Lisa Maatjens maakte de fotoreportage ‘Thuisloos‘ waarin zij haar nomadenbestaan van het afgelopen jaar vastlegde. Ze woonde bij vrienden en op de camping. Haar foto’s laten zien hoe lastig het is voor jonge stedelingen een vast onderkomen te vinden op de Amsterdamse woningmarkt. Kort neemt zij ons mee op een visuele reis door haar nomadenbestaan.
  • We gaan in gesprek met Alaâ-Eddine Boujilali en Mourad El Otmani. Zij zetten zich in voor jongeren die geboren en getogen zijn in Amsterdam, maar het ouderlijk huis niet kunnen verlaten omdat er een tekort is aan betaalbare jongerenwoningen. Waarom is het voor deze groep extra moeilijk en welke mogelijke oplossingen zijn er?
  • Jeroen Slot laat ons de cijfers zien. Hoe staan de (Amsterdamse) jongeren er eigenlijk voor op de Amsterdamse woningmarkt?
  • Wat is het beleid van de gemeente Amsterdam als het op jongerenhuisvesting aankomt? Anneleen Lagae licht het toe. We gaan ook in gesprek met Songul Mutluer. Zaanstad heeft een voorkeursbeleid voor Zaanse jongeren. Hoe werkt dit voorkeursbeleid en waarom heeft Zaanstad een dergelijk beleid?
  • Het perspectief van de corporaties. Lidy van der Schaft en Perry Hoetjes lichten toe wat de corporaties nu al doen om betaalbare jongeren- en studentenhuisvesting te realiseren.
  • We gaan in gesprek en brainstormen over mogelijke (korte termijn) oplossingen. Wat kunnen jongeren, de gemeente Amsterdam en corporaties eraan doen om voor passende, betaalbare en meer jongerenhuisvesting te zorgen?
dinsdag 11 dec 2018, 20.00
Studio
Deze 74 mensen waren aanwezig