Global Trends

Jemen, een vergeten oorlog

Vijf jaar na de revolutie in Jemen verkeert het land in crisis. #watkanikdoen?
woensdag 16 nov 2016, 19.30
wo 16 nov 2016, 19.30
Studio

Vijf jaar na de revolutie in Jemen verkeert het land in crisis, is het voedsel op rantsoen, rijzen prijzen de pan uit, ontvluchten mensen dood en verderf, en stagneren vredesinitiatieven. Hopeloos, denken veel nieuwsredacties, met als gevolg: nauwelijks beelden of nieuws uit Jemen. Toch gaat het dagelijks leven in Jemen door. Wat is de impact van oorlog op het leven van alledag in een land dat al tot de armste landen in de wereld behoort?

Marina de Regt plaatst het huidige conflict in context, ligt de verschillende kampen toe en vertelt meer over de geschiedenis en het leven in Jemen, een land waar zij gewoond en gewerkt heeft en waarover zij bijzonder veel weet.

Voor de oorlog waren er Nederlandse bedrijven actief in Jemen en waren er allerlei projecten in Jemen met Nederlandse organisaties. De Nederlandse Ambassadeur voor Jemen vertelt over zijn ervaringen in Jemen en over de band die Nederland had en welk initiatieven er nu nog lopen.

Ondanks alle bombardementen en het geweld, gaat het dagelijks leven in Jemen door. Daar willen we het ook over hebben in deze bijeenkomst. Wat is de impact van burgeroorlog op het dagelijks leven? Hoe ga je naar je werk? Wat doe je eigenlijk de hele dag precies?

  • Wie zijn de Jemenieten achter bijzondere initiatieven als Women on Bikes en #SupportYemen? Wat is hun veerkracht? Hoe zien Jemenieten de situatie zelf en vooral: wat kunnen wij in Nederland voor de Jemenieten betekenen?
  • De schrijnende situatie in Jemen is Margret Verwijk van de Nederlandse Ambassade voor Jemen goed duidelijk geworden tijdens de Joint Response Missie afgelopen maand waar zij aan deelnam. Zij zal haar ervaringen delen en vertellen wat Nederland doet om de humanitaire situatie voor de bevolking te verbeteren.
  • Jemenitisch-Nederlandse onderzoeksjournalist Mogib Hassan gaat in op de do’s en dont’s van de verstrekking van humanitaire hulp in Jemen. Waar komen hulpgoederen wel en niet aan en wie heeft het waar voor het zeggen?
  • Tenslotte zal een videoboodschap van CARE uit Sana’a worden vertoond waarin CARE uitlegt wat zij doen en wat er nog nodig is in Jemen.

Het Grote Midden Oosten Platform organiseert drie bijeenkomsten onder het motto: Jemen, een vergeten oorlog – #watkanikdoen? samen met de Nederlandse Ambassade voor Jemen, Marina de Regt (Jemen-specialist en docent antropologie aan de VU Amsterdam) en met Pakhuis de Zwijger en Humanity House Den Haag.

woensdag 16 nov 2016, 19.30
Studio
Deze 37 mensen waren aanwezig