Creatieve Industrie

Jef Boes

Belgische fotograaf doorkruist Amerika op zoek naar de gewone kiezer.
dinsdag 10 apr 2018, 20.00
di 10 apr 2018, 20.00
Studio

Waarom stemden veel Amerikanen op Donald Trump? Fotograaf Jef Boes reisde de vorige jaren door staten als Iowa, Florida, North Carolina, Alabama, Tennessee, Kentucky, Virginia en Minnesota. Zijn eerlijke, verhalende beelden tonen een onderbelichte kant van Amerika. Tijdens Fotokroniek vertelt hij over de bijzondere ontmoetingen die hij er had tijdens de verschillende road trips die hij maakte en over hoe hij een eigenzinnige beeldtaal ontwikkelde.

American Identities

Zijn hele leven al is Jef Boes geïnteresseerd in Amerika en zijn inwoners. In 2012 legde hij de thriller tussen Romney en Obama tijdens de Amerikaanse verkiezingen vast, op zoek naar de stereotype democraat en republikein. Maar tijdens die road trip door de Swing States realiseerde hij zich voor de eerste keer dat zulke stereotiepen niet bestaan. Datzelfde jaar werkte Jef samen met regisseur Joeri Vlekken en journalist Björn Soenens aan de documentaire ‘Voices from Iowa’ waarin ze het verhaal van de gemiddelde Amerikaan vertellen en hoe deze de American Dream beleeft. De twee reizen resulteerden in American Identities I.

Vier jaar later werd Donald Trump, de man die te extreem en labiel leek om president te worden, de machtigste man op aarde. Jef trok met een camper van Alabama naar Washington DC, dwars door Trumpland. Tijdens die road trip ging hij samen met Koen Vidal, journalist van De Morgen, op zoek naar een antwoord op de vraag: wie zijn de Trump-kiezers en wat beweegt hen? Het resultaat is de fotoserie American Identities II, en de documentaire ‘The Trump Climax’.

Exact een jaar later keerde Jef terug naar de Verenigde Staten. Hoe ziet het land eruit na één jaar Trump? De Verenigde Staten zijn verscheurd, zo zien we ook terug in zijn fotoreeks American Identities III en zijn documentaire ‘The Good President’. Alle thema’s die Amerikanen zo in de ban houden – zoals immigratie, familie, politiek, Trump, haat tegenover politie en autoriteit, racisme, geloof, educatie, homerechten en de American Dream – komen aan bod. Zo schetst hij op onconventionele wijze een beeld van de Amerikaanse samenleving. Jef toont niet het duizelingwekkende of spectaculaire Amerika, maar het uitzonderlijke van het gewone Amerika. Hoe is hij te werk gegaan en welk verhaal wil hij vertellen met zijn beelden?

Jef Boes

Jef Boes werd geboren in Turnhout in 1983. Hij is de zoon van een drukker en grafisch ontwerper en begon zijn opleiding grafische vormgeving op de middelbare school in de vijfde klas. Later behaalde hij een bachelor in visuele kunst aan Sint Lucas Gent. Nadat hij voor grote reclamebureaus werkte, begon hij als freelance fotograaf. In 2011 werd hij genomineerd voor de Nikon Press Awards, in 2012 een nominatie op de British Broadcast Awards in Londen en in 2014 won hij de prestigieuze Belfius persprijs. Zijn stijl kenmerkt zich door eerlijke, rauwe en bijna tastbare beelden. Hij zoekt menselijke interactie, verhalen en beweegredenen.

dinsdag 10 apr 2018, 20.00
Studio
Deze 76 mensen waren aanwezig