Creatieve Industrie

Je kan het je (niet) voorstellen

Beeld en taal spiegelen onze persoonlijke en culturele ontwikkeling.
maandag 26 nov 2018, 20.00
ma 26 nov 2018, 20.00
Expo
Reageer

Sinds de wetenschappelijke revolutie wordt de uiterlijke wereld steeds preciezer in beeld gebracht, terwijl we sinds het impressionisme hetzelfde doen voor de innerlijke werkelijkheid. Beelden helpen ons een taal te vinden voor onze ontdekkingen. Wat betekent dit voor de ontwikkeling van een virtuele werkelijkheid?

Filosoof Hein van Dongen en Informatieadviseur Bert Mulder onderzoeken met ons hoe beeld en taal ons helpen om onszelf en onze wereld te ontdekken.

Ons lichaam lijkt oerbekend. We kennen het immers uit eigen ervaring. En als we er meer van willen weten worden we door beeld en taal gestuurd: door vanzelfsprekende woorden (hart, arm, lever, brein) en door de duidelijke afbeeldingen uit een anatomische atlas.

Maar als je lichaamsbeelden uit verschillende tijden en culturen onderzoekt doe je een onthutsende ontdekking. Ons lichaam blijkt voor ons (en daarmee voor zichzelf) ook een raadsel te zijn. Je kan het op allerlei manieren afbeelden en benoemen, maar geen enkele kaart valt samen met het landschap en geen enkel woord omvat het ding. Misschien kunnen we om iets te begrijpen er soms zelfs beter juist geen voorstelling van maken.

De meeste beelden en concepten zijn van gisteren. Misschien hebben we om ons zelf te begrijpen af en toe een nieuwe beeldtaal nodig. Omdat je sommige dingen pas ziet als je het doorhebt.

Voor meer informatie: info@instituutvoorbeeldtaal.nl

maandag 26 nov 2018, 20.00
Expo
Deze 21 mensen waren aanwezig