De Stad

Je bent wat je eet

Wat voor invloed heeft onze eetomgeving op onze gezondheid?
dinsdag 6 nov, 20.00
di 6 nov, 20.00
Studio
Reageer

Overal in Amsterdam word je verleid tot goedkoop, ongezond eten. Of je nou in het centrum, Oost of Nieuw-West woont, vanaf het moment dat je je huis uitstapt is het zaligmakende aanbod van snel, kant en klaar eten enorm. Met als groot verschil de verscheidenheid in voedsel. Kan je in het centrum en Oost ook terecht voor een (meestal iets duurdere) gezónde snelle hap, in Nieuw-West blijft het bijna altijd bij gefrituurde kip, Turkse pizza of ander fastfood. In hoeverre bepaalt waar je woont wat het aanbod is van (on)gezond eten, en wat zijn de gevolgen voor de gezondheid en sociale ongelijkheid van verschillende wijken?

Gezondere voeding, gezondere mensen

De impact van een stedelijke omgeving op de gezondheid van de inwoners is groot. Neem bijvoorbeeld Nieuw-West: uit onderzoek is gebleken dat de inwoners van deze Amsterdamse wijk ruim zes jaar korter leven dan in wijken binnen de ring. Gezondheid speelt hier een belangrijke rol in. En daarmee ook voedsel. Een groot aantal mensen op een klein oppervlakte legt druk op onder andere de voedselomgeving en de mogelijkheid om te bewegen. Daarnaast blijkt er een sterke relatie te bestaan tussen aspecten als opleidingsniveau, inkomen en culturele achtergrond enerzijds, en gezondheid anderzijds waar overgewicht vaak genoemd wordt.

In sommige stadswijken is bijna één op de drie kinderen te zwaar, in andere maar één op de twintig. Mensen met minder geld, leven vaker ongezond. Maar geldgebrek verklaart niet alles. De stress die een laag inkomen oplevert en de overvloedige beschikbaarheid van fastfood en alcohol zijn evenzeer boosdoeners.

Aan de hand van dit programma willen we het verschil in voedselaanbod in de diverse wijken onderzoeken. Welke rol speelt de leefomgeving op het voedselaanbod? En hoe zorg je er voor dat informatie voor iedereen toegankelijk wordt? En hoe zorg je er voor dat gezondheid door de maag verbeterd kan worden?

dinsdag 6 nov, 20.00
Studio
Reserveer
Deze 19 mensen zijn aanwezig