Global Trends
UNHCR & Movies That Matter presenteren:

Je bent jong en je vlucht

Filmvertoning en gesprek op Wereld Vluchtelingendag. Welke impact heeft vluchten op een kind?
woensdag 20 jun 2018, 19.00
wo 20 jun 2018, 19.00
IJ Zaal

Er zijn meer mensen op de vlucht dan ooit tevoren, en meer dan de helft van hen is nog maar een kind. Op Wereld Vluchtelingendag organiseert UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, in samenwerking met Movies That Matter en Pakhuis de Zwijger een avondvullend programma waarin families op de vlucht centraal staan. Na de vertoning van de korte film 'Dream Diaries' en de Oscar-winnende documentaire 'Watani, my Homeland’ gaan verschillende betrokkenen met elkaar in gesprek om inzicht te geven in de urgente situatie van families op de vlucht – en hoe hulp wordt georganiseerd.

Dream Diaries

 • Annegien Schilling en Debra Barrau
 • Nederland, 2018, 6 min

Annegien en Debra legden in vier maanden tijd meer dan 7.000 kilometer af om tientallen vluchtelingenkinderen uit onder meer Afghanistan, Somalië en Syrië te interviewen. Deze kinderen zijn oorlog en vervolging ontvlucht en hebben nu een nieuw thuis gevonden in Europa. Door middel van foto’s, verhalen en video laat Dream Diaries zien dat vluchtelingenkinderen alles hebben moeten achterlaten, behalve hun hoop en dromen voor de toekomst.

Watani, my Homeland.

 • Marcel Mettelsiefen
 • Duitsland, Verenigd Koninkrijk 2017, 77 min.
 • Documentaire.
 • Gesproken taal: Arabisch
 • Ondertiteling: Engels

Ontroerende documentaire waarin we door de ogen van kinderen zien hoe het is om in oorlog te leven, te moeten vluchten en in een nieuw land een bestaan te moeten opbouwen. Schrijnend door het verwoestende effect van oorlog en geweld, maar ontwapenend en hoopgevend door de veerkrachtigheid van de kinderen.

Over de sprekers:

 • Saskia Baar: Saskia werkte voor de Verenigde Naties in Libanon, Tanzania en Kenia. Sinds 2016 is zij als hoofd Private Partnerships in Nederland verantwoordelijk voor het engageren van publiek en bedrijven bij het werk van UNHCR.
 • Debra Barrau: Debra Barraud is het gezicht achter de Facebookpagina Humans of Amsterdam, exposeerde in de OBA en bracht in 2018 in haar eerste boek uit: Humans of Amsterdam.
 • Annegien Schilling: de 18-jarige Annegien Schilling uit Utrecht maakt met weinig middelen surrealistische (zelf)portretten op Instagram. Dat bleef niet onopgemerkt, inmiddels heeft haar account fetching_tigerss bijna 1.000.000 volgers.
 • Arie van der Stel: als Senior Field Assistent controleert Arie de opvang van vluchtelingen en helpt bij de coördinatie van het programmabeleid van UNHCR in Griekenland.
 • Mahmoud Alhaji Othman: Mahmoud is een Syrische journalist en filmmaker. Hij werkte onder andere voor Al Jazeera, Reuters en Anadolu. Hij woont en studeert op dit moment in Parijs.
 • Marijn Heemskerk (moderator): Marijn Heemskerk is freelance journalist en voormalig advocaat. Ze schrijft onder andere voor De Correspondent.

Programma

Het programma begint om 19:45 uur. Voorafgaand, vanaf 19:00 uur, is er de mogelijkheid om samen te borrelen in de foyer. U bent van harte welkom.

Voor meer informatie, bekijk www.unhcr.org/nl en www.moviesthatmatter.nl.

woensdag 20 jun 2018, 19.00
IJ Zaal
Deze 44 mensen waren aanwezig