Global Trends

Jan Pronk en Hanneke Groenteman

In veel opzichten zijn ze elkaars tegenpolen, maar ze hebben ook veel gemeen.
donderdag 28 apr 2016, 20.00
do 28 apr 2016, 20.00
Studio

Jan Pronk, de minister, en Hanneke Groenteman, de presentator: in veel opzichten zijn ze elkaars tegenpolen, maar ze hebben ook veel gemeen. Vanavond gaat publicist Mirjam de Rijk in gesprek met Pronk en Groenteman over hoe zij hun leven lang de wereld een beetje beter probeerden te maken – en dat nog steeds doen.

Wie lang leeft, bulkt van de ervaring. Sommige van die mensen zou je alles willen vragen, over hun leven, over waarom ze de keuzes maakten die ze maakten, over hoe ze aankijken tegen de grote kwesties van nu: vluchtelingen, ongelijkheid, echte zeggenschap, klimaatverandering, samen-leven. Of juist over thema’s die minder op de agenda staan, maar misschien ten onrechte: seksualiteit, de rechtsstaat, de zorg. Vanavond zijn te gast, presentatrice Hanneke Groenteman (1939) en oud-minister Jan Pronk (1940).

Jan Pronk

Jan Pronk (76) werd op z’n 33 minister, een van de jongsten die Nederland ooit gehad heeft. Hij diende, met tussenpozen, in vier verschillende kabinetten, totaal 17 jaar lang. Ontwikkelingssamenwerking en milieu, dat zijn de twee terreinen die z’n hart hebben. Na zijn ministerschappen werkte hij voor de Verenigde Naties, onder meer in Sudan toen daar een burgeroorlog woedde. Drie jaar geleden zegde Pronk z’n lidmaatschap op van de PvdA – hij kon het beleid van de PvdA in het huidige kabinet niet meer velen. Hij denkt en praat op het scherpst van de snede, en spaart ook zichzelf daarbij niet.

Ik ben lastig, altijd geweest.

Hanneke Groenteman

Hanneke Groenteman (76) is journaliste en actievoerder tegelijk. Haar verslaggeving van de krakersrellen op Koningsdag 1980 zorgden indertijd voor kamervragen: ‘niet objectief’. Ze presenteerde het feministische radioprogramma Hoor Haar, de televisieprogramma’s De Plantage, Sterren op het doek, en een hele serie andere programma’s. Misschien wel het belangrijkste voor een mens is dat je er toe doet, vindt ze.

Het lijkt me een ramp om overbodig te raken. 

donderdag 28 apr 2016, 20.00
Studio
Deze 86 mensen waren aanwezig