Creatieve Industrie
DESIGN DIGGER 1

Jan des Bouvrie – 50 jaar ontwerper

50 jaar Jan des Bouvrie en de lancering van het designplatform designdigger.nl.
dinsdag 12 nov 2019, 20.00
di 12 nov 2019, 20.00
IJ Zaal

Geen ontwerper heeft zo’n belangrijk stempel gedrukt op onze woonkamers als Jan des Bouvrie. Dit jaar viert de flamboyante ontwerper zijn 50-jarige jubileum als ontwerper, wat deze avond wordt gevierd met een programma met een indrukwekkende line-up.

Jan des Bouvrie haalde de bezem door bruine bedompte schrootjesinterieurs vol Brabants eikenhout. Daarvoor in de plaats liet hij Nederland kennismaken met geometrisch minimalisme en witte muren vol kunst. Hij heeft – bijna letterlijk – muren opengebroken en introduceerde de open keuken, de veranda en smaakvolle ensembles. Diverse grootheden van het Nederlandse ontwerp zullen spreken over de onuitwisbare betekenis van de 77-jarige Jan des Bouvrie voor het Dutch design.

Design Digger is een nieuw programma, dat is gekoppeld aan het gelijknamige online platform Designdigger.nl met recensies, interviews, en podcast over design, interieur en architectuur. Deze avond markeert tevens de lancering van Designdigger.nl.

Jan des Bouvrie, ontwerper
Zijn eerste ontwerp was meteen een bestseller: de beroemde Kubusbank. In de daaropvolgende halve eeuw ontwierp hij naast talloze meubels en interieurs ook asbakken, aanstekers en sigarendozen, reiskoffers, een vierkante telefoon, bestek. Sindsdien groeide hij uit tot de meest succesvolle Nederlandse ontwerper. Kenmerkend is het eenvoudige kleurgebruik: oftewel wit. Naast zijn vele interieurs heeft hij ook talloze meubels ontworpen, waaronder voor meubelmerk Gelderland. Ook is hij in veel opzichten een voorloper van veel bekende Nederlandse topontwerpers. Zo was hij een van de eerste ontwerpers die een groot publiek bereikte met vooruitstrevende ontwerpen. Van zijn naam maakte hij een merk, waarbij handig gebruik maakte van de woonbladen en ook mainstream media. Bovendien was hij een gewiekst ondernemer. Ruim 25 jaar geleden opende hij in het monumentale pand in Naarden de woonwinkel en showroom Het Arsenaal.

Piet Boon, ontwerper
Piet Boon heeft een indrukwekkende loopbaan. Ooit begonnen als aannemer heeft hij zich ontwikkeld tot een veelzijdig ontwerper van meubels, interieurs en zelfs architectuur. Zo ontwikkelde hij een wijk van drijvende woonhuizen in Almere. Ook ontwierp én bouwde hij diverse villa’s op Bonaire en een jachthaven in Hoorn. Momenteel runt hij de internationale Studio Piet Boon waarmee hij superjachten, hotels, winkels en woonhuizen verbouwt en inricht in Frankrijk, New York, en Seoul, Zuid-Korea.

Jurgen Bey, ontwerper
Na zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven brak Jurgen Bey in de jaren negentig door met conceptuele ontwerpen voor het platform Droog en later ook Moooi (het designlabel van Marcel Wanders) en Koninklijke Tichelaar Makkum. Sinds 2002 werkt hij met Rianne Makkink onder de noemer Studio Makkink & Bey. Naast talloze innovatieve, vaak experimentele productontwerpen buigt deze studio zich over grote maatschappelijke opgaves als het watervraagstuk en de flexibele werkomgeving. Tevens is Jurgen Bey directeur van het Sandberg Instituut, de masteropleiding van de Rietveld Academie Amsterdam.  

Jan Rudolph de Lorm, directeur Singer Museum Laren
Jan Rudolph de Lorm studeerde kunstgeschiedenis & klassieke archeologie en was daarna werkzaam in het Gemeentemuseum Den Haag en het Rijksmuseum Amsterdam, waarvoor hij de expositie ‘For the Love of God’ van Damien Hirst produceerde. Sinds 2009 is hij directeur van het Singer Museum in Laren.  In 2012 was in dit museum de omvangrijke overzichtsexpositie van de kunstcollectie van Jan des Bouvrie te zien. Sinds dit najaar staat voor het Singer Museum, dat in 2017 werd verbouwd met onder meer een prachtige natuurtuin van Piet Oudolf, het enorme beeld Opzittend Konijn van kunstenaar Tom Claassen. Het beeld is afkomstig uit de verzameling van Jan des Bouvrie.

Yvonne Temmink, directeur van de Jan des Bouvrie Academie
Naast directeur Yvonne Temmink zullen ook enkele studenten vertellen over hun opleiding. De Jan des Bouvrie Academie van de Saxion Hogescholen is een geaccrediteerde particuliere hbo-opleiding tot interior designer en is in nauwe samenwerking met Jan des Bouvrie ontwikkeld. De academie voor Interior Design and Styling is in 2004 opgericht en bevindt zich in Deventer. Het is de grootste hbo-opleiding in dit vakgebied maar om kwaliteit te waarborgen worden jaarlijks maximaal 125 studenten toegelaten.

Lex Pott
De jonge ontwerper Lex Pott (1985) kiest voor heldere vormen en eerlijke, vaak ruwe materialen als hout, steen en metaal. Voor zijn sofa 7840 Pillow voor designlabel Gelderland liet hij zich inspireren door de Kubusbank van Jan des Bouvrie, die in 1969 door Gelderland werd gelanceerd. Pott: “Jan des Bouvrie had destijds dezelfde leeftijd – 26 jaar – als ik tijdens de lancering van mijn bank.” Pott studeerde in 2009 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven en werk momenteel vanuit zijn ontwerpstudio in Rotterdam.

Natalie Dubois
Natalie Dubois is curator Toegepaste Kunst & Vormgeving van het Centraal Museum in Utrecht, het museum met de grootste Rietveld-collectie ter wereld. Daarnaast is Dubois verantwoordelijk voor een grote collectie tijdgenoten van Jan des Bouvrie, zoals Martin Visser, Benno Premsela en Aldo van den Nieuwelaar. Natalie Dubois zal deze avond het werk van Jan des Bouvrie plaatsen in deze modernistische traditie in Nederland. Zij studeerde Kunstgeschiedenis en Museologie in Amsterdam en New York en werkt sinds 2000 bij het Centraal Museum. 

 

dinsdag 12 nov 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 160 mensen waren aanwezig