Creatieve Industrie

Jan Banning

Een fotografische zoektocht naar plekken waar de communistische geest nog rondwaart.
woensdag 20 dec 2017, 20.00
wo 20 dec 2017, 20.00
IJ Zaal

Vanuit een mix van persoonlijke en politieke interesse ging fotograaf Jan Banning op zoek naar de laatste communistische partijen. Honderd jaar na de Russische revolutie lijkt het communisme op veel plekken in de vergetelheid geraakt. De foto's die hij maakte in o.a. India, Italië, Nepal, Portugal en Rusland zijn gebundeld in het boek 'Red Utopia', een non-propagandistische zoektocht naar wat er 100 jaar na de Russische revolutie nog over is van het communisme. Tijdens Fotokroniek deelt hij zijn drijfveren, het maakproces en zijn fascinatie voor onvertelde verhalen en machtskwesties.

Over Red Utopia

In steden en (soms afgelegen) stadjes legde fotograaf Jan Banning met zijn camera de interieurs van communistische partijkantoren vast: rode vlaggen en vaandels, portretten van Marx, Lenin, Stalin en Mao en van nationale partijleiders aan de muur. Ook portretteerde hij lokale partijactivisten die vanachter het bureau geconcentreerd in de lens kijken. Het eindresultaat is het boek Red Utopia vol uitbundige iconografie en met beelden die het spanningsveld tussen de heroïsche beeldtaal van de hedendaagse communisten en hun prozaïsche werkelijkheid tonen.

Meer dan 100 jaar vormde het communisme een bron van inspiratie voor idealisten en revolutionairen opzoek naar een eerlijkere maatschappij. Nu, na de crisis van 2008, is er een herwaardering voor Karl Marx’ visie en rijst de vraag; hoe dood is het communisme echt?

Over Jan Banning

Jan Banning maakte internationaal naam met fotoseries over gevoelige onderwerpen uit het recente verleden, zoals de zogeheten Troostmeisjes  tijdens de Tweede Wereldoorlog en met Bureaucratics, over de wereld van de bureaucratie. Banning weet in zijn werk complexe thema’s als staatsmacht, de consequenties van oorlog en recht en onrecht om te zetten in krachtige beelden. Hoewel het in zijn fotoseries altijd gaat om grote politieke of sociologische verhalen, spelen mensen er steeds een voorname rol in. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld en zijn foto’s zijn opgenomen in collecties van onder meer het High Museum of Art in Atlanta, het Museum of Fine Arts in Houston en het Rijksmuseum.

woensdag 20 dec 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 121 mensen waren aanwezig