Creatieve Industrie

Internationalisering in de Creatieve Industrie

Over succesvol ondernemen in het buitenland met o.a. Mijksenaar, Studio Drift en G4 Applied Games Consortium.
woensdag 30 mrt 2016, 20.00
wo 30 mrt 2016, 20.00
IJ Zaal
Reageer

De Nederlandse creatieve industrie staat internationaal hoog aangeschreven. Onze hoofdstad is jeanscapital van de wereld, Dutch (visual) Design gaat de hele planeet over en Nederland is de op één na grootste exporteur van televisieformats. Met een aandeel van 29,5 % wereldwijd is ons land de nummer 1 exporteur van creatieve diensten. Waar moet je mee rekening houden bij ondernemen in het buitenland en hoe kunnen je je als Nederlands bedrijf positioneren op een internationaal speelveld?

G4 Applied Games Consortium

Op het gebied van serious gaming (toepassingen van games en simulatie in onder andere onderwijs, zorg, training en communicatie) staat Nederland volop in de belangstelling. Michiel Sala is een van de vier oprichters van Little Chicken, opgericht in 2001 en uitgegroeid tot een van de marktleiders op het gebied van serious gaming. Little Chicken werkt voor Nederlandse opdrachtgevers, maar is ook internationaal actief. De wereldmarkt voor applied gaming groeit razendsnel en de Nederlandse gaming industrie staat aan de vooravond van een grote opschaling. Om die reden heeft Little Chicken samen met Ranj, IJsfontein, en Grendel Games – drie andere Nederlandse topspelers op het gebied van serious gaming – het initiatief genomen tot de oprichting van G4, waarmee ze internationaal samen naar buiten treden. Waarom is het belangrijk om samen te werken en hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Mijksenaar wayfinding experts

© Mijksenaar wayfinding experts

© Mijksenaar wayfinding experts

De weg van het spoor naar de bussen op Centraal Station? De juiste gate op Schiphol? Het team waar Herbert Seevinck mee werkt wijst je – zonder dat we dat weten – op veel plekken dagelijks de weg. Mijksenaar wayfinding experts, gevestigd in Amsterdam en opgericht in 1986 door ontwerper Paul Mijksenaar, is een toonaangevend internationaal ontwerpbureau gespecialiseerd in visuele informatiesystemen. Meer dan de helft van de omzet haalt het bureau uit het buitenland, waarvan bijna 80% uit buiten Europa. Mijksenaar heeft op het moment projecten lopen in o.a. New York, Qatar, Genève, Wellington en New Delhi en binnenkort mogen ze daar ook Sint Petersburg aan toevoegen.

Hermitage, General Staff Building in Saint Petersburg, Russia. © Ninara (CC BY 2.0)

Hermitage, General Staff Building in Saint Petersburg, Russia. © Ninara (CC BY 2.0)

Begin deze maand won het team een internationale competitie voor het wayfinding-ontwerp van de Hermitage General Staff Building, één van de grootste en oudste kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld met meer dan 3 miljoen kunstobjecten. Hoe bouw je een internationale naam op en in hoeverre moet je rekening houden met cultuurverschillen wanneer je opdrachten doet in het buitenland?

Studio Drift

De installaties van de in 2006 opgerichtte ontwerpstudio van Lonneke Gordijn en Ralph Nauta kenmerken zich door hun verbinding met natuur en technologie, zoals in de Dandlelight. Hun lichtinstallatie Shylight is een mooi voorbeeld van hoe natuur gecombineerd wordt met slimme robotica. Tijdens de Dutch Design Week 2015 kon je je laten betoveren door vijf Shylights, die tussen de puinhopen van de op dat moment nog in verbouwing zijnde bovenste etage van het Veemgebouw (Strijp-S), een poëtisch dansspel toonden. Inmiddels zijn de Shylights onderdeel van de vaste collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam. De indrukwekkende installatie In 20 Steps maakte onderdeel uit van de groepsexpositie Glasstress van het Staats Hermitage Museum in Sint Petersburg tijdens de Venice Biennale 2015 op Murano (Berengo Foudation). Hun werk was verder zichtbaar in musea en op designmanifestaties in o.a. São Paulo, Milaan, New York, London, Abu Dabi, Parijs, Miami en Shanghai en onlangs werd bekend dat ze vertegenwoordigd worden door Pace Art + Technology, onderdeel van (wereld)topgalerie Pace. Hoe werkt Studio Drift aan haar internationale profilering en hoe zorg je dat je onder de aandacht komt van internationale galeries en musea? 

Creative Holland

De topsector Creatieve Industrie is een van de snelst groeiende sectoren van de Nederlandse economie. Gerbrand Bas, industrieel ontwerper en directeur van designketen-organisatie Designlink, brengt vormgevers samen en maakt zich sterk voor de creatieve industrie. Gerbrand is onder andere bestuurslid van Federatie Dutch Creative Industries (FDCI), in 2009 door verschillende branche- en beroepsorganisaties opgericht om de belangen van het georganiseerde deel van de zakelijke creatieve industrie actief te behartigen. FDCI is een van de initiatiefnemers achter de website Creative Holland, de portal vorig jaar maart gelanceerd werd. Creative Holland is voor Nederlandse creatieve ondernemers die in het buitenland zaken willen doen én voor buitenlandse bedrijven op zoek naar creatief talent uit Nederland. Naast informatie, vind je er verhalen van ondernemers die je voor gingen. 

© design by Flink

© design by Flink

Zelf verenigde Gerbrand zich vijf jaar geleden – op zoek naar een samenwerkingsmodel voor internationalisering – samen met zes vooraanstaande Nederlandse designbureaus in de coöperatie Yard 9. Hoe verhoudt de Nederlandse creatieve industrie zich tot de rest van de wereld en waar liggen op dit moment de kansen en uitdagingen voor werken in en met het buitenland?

woensdag 30 mrt 2016, 20.00
IJ Zaal
Deze 80 mensen waren aanwezig