De Stad

Innovatie in de jeugdhulp

Ontwerp mee aan de jeugdzorg van de toekomst.
dinsdag 24 jan 2017, 20.00
di 24 jan 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

Garage2020 is een snelkookpan voor innovatieve ideeën over zorg en jeugdhulpverlening, bestaande uit social designers, hulpverleners, developers en data-analisten. Tijdens de week van de E-health buigen ze zich over verschillende vraagstukken. Van een Kindertelefoon die past bij deze tijd van WhatsApp en Snapchat tot een stressvrije buurt voor jongeren. Praat, werk en ontwerp jij mee?

  • Erik Gerritsen is secretaris-generaal op het ministerie van VWS. Eerder werkte hij als gemeentesecretaris voor de gemeente en bestuurder bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam. We praten met hem over het belang van innovatie in de jeugdhulpverlening en welke rol de overheid kan spelen.
  • Internationaal bekend en toonaangevend architect Ben van Berkel zal in gaan op het ontwerpen van sociale en gezondheid bevorderende woon-, leer en werkomgevingen. Welke ruimtelijke aspecten kunnen het welzijn en de gezondheid beïnvloeden? Wat is de rol van een architect bij het ontwerpen van sociaal gezonde en veilige omgevingen? Ben van Berkel is oprichter van UNStudio en op dit moment is hij visiting professor aan de Harvard University Graduate School of Design waar hij een cursus geeft: On health, or the ecology of living.

Garage 2020

Garage2020 wil jeugdhulpverlening overbodig maken in 2020. Hoe? Door met een team van professionals een kwartaal lang te werken aan innovatieve oplossingen voor vraagstukken uit de jeugdhulpverlening. Levi van Dam is kwartiermaker van Garage2020 en zal meer vertellen over dit traject. Drie teams van jeugdhulpverleners, designers en ontwikkelaars pitchen het vraagstuk waar zij de komende periode aan gaan werken. Hoe creëer je een woonomgeving die bijdraagt aan veiligheid voor en participatie door vluchtelingen? En op welke manier richt je een buurt in zodat kinderen veilig en stressvrij op kunnen groeien? Hoe gaat de Kindertelefoon mee met de tijd en waar liggen mogelijkheden om kwetsbare kinderen beter te bereiken?

Deze teams worden in dit traject ondersteund door verschillende experts als Heleen Riper (Professor eMental-Health, VU), Joep Verboeket (Het Vergeten Kind) en Yehudi van de Pol (Social placemaker, Tutor, Child and youth participation expert) die we tijdens het ontwerpen kort zullen bevragen over hun expertise en wat ze in hun rol als mentor willen gaan bijdragen. Ook jouw hulp kunnen we aan de ontwerptafels goed gebruiken. 

Open call to society

Naast je te laten inspireren, kun je ook meewerken. Op de avond zelf kun je meedenken, je expertise of vaardigheden inzetten om de teams verder te helpen. In een ontwerpsessie helpen we de teams een stap verder te komen. Ook in het daaropvolgend traject is alle expertise welkom in de vorm van coaching, workshops of andere inhoudelijke en praktische input.

dinsdag 24 jan 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 171 mensen waren aanwezig