Global Trends

In het hoofd van mijn zusje

Docu + nagesprek in de #trueselfie-weken: Hoe ga je om met sombere gevoelens in onze prestatiemaatschappij?
dinsdag 8 mei 2018, 20.00
di 8 mei 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Een droombaan, de perfecte studie, de ware liefde en hippe vrienden? Op social laten millennials elkaar graag zien hoe geweldig het leven is, terwijl bijna niemand praat over negatieve gevoelens. De werkelijkheid is anders: zo denkt maar liefst 1 op de 5 studenten wel eens aan suïcide en worstelen veel jongeren met depressieve gevoelens. Ook het zusje van Ingrid Kamerling leed langere tijd aan keuzestress en angsten en maakte uiteindelijk op 24-jarige leeftijd, vlak voor haar diplomauitreiking, een einde aan haar leven. In de docu “in het hoofd van mijn zusje” gaat Ingrid op zoek naar het hoe en waarom van haar zelfdoding. Na afloop praten we met jonge ervaringsdeskundigen en experts over prestatiedruk, kwetsbaarheid en het tonen van negatieve gevoelens.

In het hoofd van mijn zusje (54 minuten)

Documentairemaakster Ingrid maakte een indringend portret over het hoe en waarom van de zelfdoding van haar zusje. Door middel van familievideo’s, dagboekfragmenten en interviews met familie en bekenden krijgt zij een beeld van het leven van haar zus. “In het hoofd van mijn zusje” gaat verder dan een persoonlijke verwerking van een familiedrama, en zet vraagtekens bij de constante roep om authenticiteit en zelfontplooiing in onze samenleving. Ingrid ” mijn zusje had alles en juist dat werd haar teveel’. De documentaire ging in in première in de Gouden Kalf Competitie op het Nederlands Film Festival 2016 en won daarna meerdere prijzen.

 #trueselfie-weken

Eén op de 15 jongeren in Nederland tussen 18 en 24 jaar worstelt met depressies. Zelfdoding is onder jonge mensen doodsoorzaak nummer 1. Tijdens de #TrueSelfie-weken wil de NPO 3 in samenwerking met MIND Korrelatie psychische problemen onder jongeren bespreekbaar maken. Zo volgen we in het programma #trueselfie acht jongeren met psychische problemen. Ook Lars en Zoë geven een ongefilterd kijkje in hun leven en vertellen vanavond over hun ervaringen.

 

dinsdag 8 mei 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 120 mensen waren aanwezig