Global Trends

In de ban van het bos

Waarom is de oeroude intelligentie van bomen zo belangrijk om te begrijpen en te behouden?
woensdag 11 sep, 20.00
wo 11 sep, 20.00
Grote zaal

Er is nog maar een fractie over van het oerbos dat de aarde ooit bedekte. De kaalslag leidt tot opwarming van de aarde en een verlies aan biodiversiteit. Schrijvers en wetenschappers wijzen op wat we kunnen leren van de oeroude intelligentie van bossen en van de samenwerking tussen bomen onderling. Stoppen met de kap om het bos zijn beloop te laten gaan zou niet alleen voor de bomen goed zijn, maar ook de overlevingskansen van de mensheid vergroten. Waarom is de ‘secret life of trees’ zo belangrijk om te begrijpen en te behouden? Tijdens deze Meet Up gaan we het over de duurzaam bosbeheer, de waarde van bomen en de relatie tussen mens en natuur hebben.

Wat gaan we doen?

We beginnen de avond met een interview met regisseur Tomas Kaan. Vervolgens komen er drie thema’s aan bod, die ieder een stapje naar de uiteindelijke vraag zetten; waarom zou iedereen in de ban van het bos moeten zijn?

Bosbeheer en bomenkap

In de aflevering wijst de 85-jarige schrijver Annie Proulx op de gebalanceerde en respectvolle relatie die de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika hadden voordat Europese kolonisten kwamen. Zij pleit voor het uitbreiden van wilde, ongecultiveerde bossen. We spreken Harrie Hekhuis en Bjorn van den Boom, beide vertegenwoordigers van Nederlands’ grootste bosbeheerders, over de manier waarop de Nederlandse bossen worden onderhouden en wat de rol van bomenkap daarin is. In hoeverre is het bos maakbaar? Wordt er gekozen voor het laten begaan van de natuur of een actief beleid om biodiversiteit te bevorderen? Is bomenkap noodzakelijk?

De waarde van het bos

Suzanne Simard’s onderzoek naar de communicatie tussen bomen legde complexe systemen bloot waarin bomen met elkaar praten en elkaar waarschuwen, en leert ons het bos te zien als gemeenschappen die meer aan ons verwant zijn dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Tekenaar Jan Rothuizen heeft het oudste stadsbos van Amsterdam, het Vliegenbos, letterlijk in kaart gebracht en komt zijn weergave van dit bijzondere stuk groen toelichten samen met Joost Janmaat, voorzitter van Stichting Vliegenbos. Bomendokter Hans Kaljee en ecoloog Judith Slagt vertellen ons meer over de waarde van het bos en bomen. Kan je die eigenlijk wel meten? En kan je de natuur teruggeven wat je hebt weggenomen door simpelweg nieuwe bomen te planten?

Mens en natuur

Robin Kimmerer heeft wortels in de Potawatomi stam en combineert haar traditionele afkomst met wetenschappelijke methodes om een beter inzicht te krijgen in de plek die wij mensen in kunnen nemen in de niet-menselijke wereld. Is het niet zo dat elk oud bos ook een blauwdruk is voor een gezonde menselijke samenleving; niet homogeen, maar divers en complex? Als laatste onderdeel van de Meet Up kijken we naar onze eigen relatie met het bos; hoe brengen we mens en natuur dicht(er)bij elkaar? Arita Baaijens en Chihiro Geuzebroek laten zien op welke manier we met elkaar verbonden zijn en wat dat betekent voor het voortbestaan van het bos. Zijn we immers niet allemaal kinderen van moeder natuur?

woensdag 11 sep, 20.00
Grote zaal
Deze 277 mensen waren aanwezig